Ο ανιμισμός στο άνιμε: Οι ψυχολατρικές καταβολές της παραδοσιακής Ιαπωνικής θρησκείας Σίντο και πώς αφομοιώνονται στην τέχνη του άνιμε μέσα από το παράδειγμα της ταινίας του Χαγιάο Μιγιαζάκι «Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων»
Abstract
Η ύπαρξη και φύση της ψυχής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα θεολογικής, φιλοσοφικής και καλλιτεχνικής αναζήτησης του Ανθρώπου. Διότι, μέσα από την αναζήτηση της ουσίας και της αλήθειας που κρύβονται πίσω από το μυστήριο της ψυχής αναζητούνται η ουσία και η αλήθεια της ίδιας της ζωής, του θανάτου, των εννοιών της ύπαρξης και της δημιουργίας.
Πλείστοι λαοί ανά την ανθρώπινη Ιστορία ταυτίστηκαν με τα ψυχοκεντρικά χαρακτηριστικά των αρχαίων θρησκειών τους. Τούτη η ανιμιστική φύση της θρησκείας που μεταβαίνει στην ευρύτερη νοοτροπία και φιλοσοφία ενός λαού, χαρακτηρίζει τους Ιάπωνες, των οποίων η παραδοσιακή θρησκεία Σίντο, οι πεποιθήσεις της και η κοσμοαντίληψη που πηγάζουν από αυτή μεταπηδά σε πτυχές της πολιτισμικής τους έκφρασης όπως η παραδοσιακή τους τέχνη εμψύχωσης (animation), το άνιμε.
Η σχέση του, ριζωμένου στη Σίντο, ανιμιστικού τρόπου σκέψης των Ιαπώνων με τις αφηγήσεις της τέχνης του άνιμε, μελετάται, επί του παρόντος κειμένου, δια του παραδείγματος της ταινίας του Χαγιάο Μιγιαζάκι «Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων».
Article Details
- Come citare
-
Milkidis, A. (2023). Ο ανιμισμός στο άνιμε: Οι ψυχολατρικές καταβολές της παραδοσιακής Ιαπωνικής θρησκείας Σίντο και πώς αφομοιώνονται στην τέχνη του άνιμε μέσα από το παράδειγμα της ταινίας του Χαγιάο Μιγιαζάκι «Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων». Open Journal of Animation, Film and Interactive Media in Education and Culture [AFIMinEC], 4(1). https://doi.org/10.12681/afiinmec.31465
- Fascicolo
- V. 4 N. 1 (2023): afimec, main issue
- Sezione
- Articles
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.