Αξιολόγηση της Κρεοφαγίας: Μία Προσπάθεια Χειραφέτησης


Athanasios Katsilakis
https://orcid.org/0000-0002-8892-0674
Аннотация
Η ψευδαίσθηση που έχουμε, ότι, υπερβαίνοντας και αψηφώντας τα υπάρχοντα κοινωνικά στερεότυπα, σχηματίζουμε απόλυτα ελεύθερα τις απόψεις και τη νοοτροπία μας, μάς εμποδίζει από το να αμφισβητήσουμε και να αναρωτηθούμε για ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που διαπερνά υπόρρητα πλήθος κοινωνικών λειτουργιών: την κρεοφαγία. Το συγκεκριμένο άρθρο πραγματεύεται την ηθικότητα αυτής της κοινωνικής συμπεριφοράς. Αρχικά, αφού αξιολογούνται δύο επιχειρήματα υπέρ της κρεοφαγίας, εκ των οποίων το πρώτο προτάσσει τη «φυσικότητά» της και το δεύτερο βασίζεται στην παραδοχή της ανθρώπινης ανωτερότητας, καθίσταται εμφανές ότι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι αν καταπατούνται τα συμφέροντα των ζώων που εκτρέφονται και σφαγιάζονται. Ως εκ τούτου, καθώς η εντατική βιομηχανική παραγωγή κρέατος προκαλεί, για λόγους μεγιστοποίησης του κέρδους, εκτεταμένο πόνο στα ζώα, πρέπει να κατακριθεί και να απορριφθεί ως ανήθικη. Έπειτα, όμως, τίθεται το ερώτημα αν επιτρέπεται ηθικά η ανώδυνη θανάτωση ενός ζώου που έχει διαβιώσει ευχάριστα. Οι απόψεις διίστανται: είτε η καθ’ εαυτή θανάτωση ενός ζώου δεν εκλαμβάνεται ως βλάβη προς το ίδιο είτε πρέπει να αναγνωριστεί και να κατοχυρωθεί η έννοια των δικαιωμάτων των ζώων. Τέλος, γίνεται αναφορά στον καρνισμό, ο οποίος αφορά στο γεγονός ότι σε κάθε κοινωνία θεωρείται αποδεκτό να καταναλώνονται ορισμένα μόνο είδη κρέατος, και στους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται ηθικά η κατανάλωση των φυτών και των καρπών τους.
Article Details
  • Раздел
  • Articles
Скачивания
Данные скачивания пока недоступны.
Библиографические ссылки
Alpi, Amedeo, et al. “Plant Neurobiology: No Brain, no Gain?” Trends in Plant Science 12, no. 4 (2007): 135-136.
Bentham, Jeremy. An Introduction to the Principles of Morals and Legislation – The Collected Works of Jeremy Bentham. Edited by J. H. Burns and H. L. A. Hart. Oxford: Clarendon Press, 1996.
Carnism. “Beyond Carnism for Rational, Compassionate Food Choices”. Accessed May 8, 2017. https://www.carnism.org.
Clutton-Brock, T. H., and E. Huchard. “Social Competition and Selection in Males and Females.” Philosophical Transactions of the Royal Society B 368 (2013): 1-15.
Dieticians of Canada. “Healthy Eating Guidelines for Vegans.” Accessed May 8, 2017. https://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Vegetarian-Diets/Eating-Guidelines-for-Vegans.aspx.
Foer, Jonathan Safran. Eating Animals. Translated by Stella Kasdagli. Athens: Melani, 2010.
Fox, Warwick. “Forms of Harms and Our Obligations to Humans and Other Animals.” In Animal Ethics: Past and Present Perspectives, edited by Evangelos D. Protopapadakis, 197-221. Berlin: Logos Verlag, 2012.
Francione, Gary. “The Problems of Animal Welfare and the Importance of Vegan Education.” In Animal Ethics: Past and Present Perspectives, edited by Evangelos D. Protopapadakis, 257-270. Berlin: Logos Verlag, 2012.
Joe, Melanie. Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows: An Introduction to Carnism. San Francisco: Conari Press, 2009.
Karageorgakis, Stavros. Animals and Ethics. Athens: Antigoni, 2012.
Linzey, Andrew. “For Animal Rights.” In The Liberation Debate: Rights at Issue, edited by Michael Leahy, and Dan Cohn-Sherbok, 168-185. London, New York: Routledge, 1996.
Marder, Michael. “Plant Intentionality and the Phenomenological Framework of Plant Intelligence.” Plant Signaling & Behavior 7, no. 11 (2012): 1365–1372.
Morell, Virginia. “Why Do Animals Sometimes Kill Their Babies?” National Geographic, March 18, 2014. http://news.nationalgeographic.com/news/2014/03/140328-sloth-bear-zoo-infanticide-chimps-bonobos-animals/.
National Health Action for the Life of Youth. ”Being Herbivore during Childhood and Puberty." http:// http://eyzin.minedu.gov.gr/Pages/Parents/SpecialNeedsSV.aspx?ArticleID=9#.WRBmsri2waN.
Regan, Tom. “The Case for Animal Rights.” Translated by Kostis Kourakis. In Animals and Ethics, edited by Stavros Karageorgakis. Athens: Antigoni, 2012.
Regan, Tom. The Case for Animal Rights. Berkeley: The University of California Press, 1983.
Shaw, Laird. “A Respectful Diet: Ethical Botanical Fruitarianism.” Accessed April 9, 2017. http://withrespect.net.au/respect-for-life/diet.
Singer, Peter. Animal Liberation. New York: The New York Review of Books, 1990.
The British Dietetic Association. “Food Fact Sheet: Vegetarian Diets.” Accessed May 8, 2017. https://www.bda.uk.com/foodfacts/vegetarianfoodfacts.pdf.
The Cambridge Dictionary of Philosophy. Edited by Robert Audi, Stelios Virvidakis, and Georgios Ksiropaidis. Athens: Kedros, 2011.
Vesanto, Melina, Winston Craig, and Susan Levin, “Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 116, no. 12 (2016): 1970–1980.
“Yulin Dog Meat festival Begins in China amid Widespread Criticism.” BBC News, June 21, 2016. http://www.bbc.com/news/world-asia-china-36583400.