Το Επιχείρημα του «Έργου» μεταξύ Οντολογικών Προϋποθέσεων και Τελεολογικών Παραδοχών


Emmanuel Kouklakis
https://orcid.org/0000-0002-1906-4501
Resumen

Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο έργο για τον άνθρωπο; Και αν πράγματι υπάρχει τότε τί είδους έργο είναι αυτό; Από πού αντλεί εγκυρότητα; Πώς πρέπει να κατανοηθεί και τί μπορεί να σημαίνει για μας η άσκησή του; Ποια είναι η σχέση του με το υπέρτατο αγαθό, την ευδαιμονία; Έχουν άραγε μόνον οι άνθρωποι κάποιο ιδιαίτερο έργο ή η έννοια τού έργου είναι σύμφυτη κάθε όντος; Ο Αριστοτέλης πίστευε με βεβαιότητα ότι θα αποδεχθούμε ως εύλογα τα παραπάνω ερωτήματα· ένα βήμα πιο πέρα, ότι η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε, αν χρειαζόταν να απαντήσουμε σε αυτά, δεν θα απείχε από όσα ο ίδιος υποστήριζε. Διατεινόταν πως ορισμένα από τα επιχειρήματα που είχε για να μας πείσει, αντλούν εγκυρότητα αφενός από την διαλεκτική μέθοδο, απαύγασμα της οποίας αποτελούν τα «ένδοξα»  – οι γενικά αποδεκτές γνώμες –, αφετέρου από την ουσιώδη φύση μας και τις διαφορές που αυτή ενέχει σε σύγκριση με όντα ουσιωδώς διαφορετικά. Πίστευε ακόμα ότι το γεγονός πως είμαστε αυτού του είδους τα όντα, δηλαδή, ουσιωδώς έλλογοι δρώντες, εγγενώς πολιτικοί, με συγκεκριμένη εσωτερική οργάνωση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μας οδηγεί ως επακόλουθο, να αποδεχθούμε πως το επιχείρημα του έργου, αποτελεί αναγκαία –αν και όχι ικανή – συνθήκη για την επιδίωξη του κοινού μας προορισμού, της ευδαιμονίας. Εντούτοις, στο σύγχρονο φιλοσοφικό διάλογο, οι βεβαιότητες του Αριστοτέλη τίθενται εν αμφιβόλω. Υποστηρίζεται πως το επιχείρημα του έργου εδράζεται σε έντονες οντολογικές και τελεολογικές παραδοχές, ενώ συνάμα προϋποθέτει μια μεταφυσική βιολογία, που στις μέρες μας δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή. Συν τοις άλλοις, το επιχείρημα του έργου, λένε, προϋποθέτει μια φύση που καθορίζει τους σκοπούς μας και προσδιορίζει την κατεύθυνση που η ηθική θα πρέπει να ακολουθήσει. Για να το διατυπώσω με τα λόγια του Χάνς Γιόνας: «οι σκοποί ενοικούν στη φύση· είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν». Το ποια είναι η δική μας θέση μεταξύ των παραπάνω αντικρουόμενων πεποιθήσεων, καθώς και τί απάντηση θα δίναμε στα ερωτήματα του Αριστοτέλη, θα φανούν σε όσα έπονται;

Article Details
  • Sección
  • Articles
Descargas
Los datos de descargas todavía no están disponibles.
Citas
Betsakos, Vasilios. Soul therefore Life. Athens: Armos, 2007.
Bostock, David. Aristotle's Ethics. New York: Oxford University Press, 2000.
Dragona-Monachou, Myrto. Modern Moral Philosophy: The English Thought. Athens: Ellinika Grammata, 1995.
Ferry, Luc, and Jean-Didier Vincent. What is Man? A Discussion between Biology and Philosophy. Translated by Anastasia Karastathi. Athens: Kritiki, 2005.
Gilson, Etienne. Being and Substance. Translated by Thanos Samartzis. Iraklio: University of Crete Press, 2009.
Hughes, J. Gerard. Nicomachean Ethics: A Reader. Translated by Pantelis Golitsis. Athens: Okto, 2012.
Kenny, Antony. Thomas Aquinas. Translated by Giannis Dimitrakopoulos. Iraklio: University of Crete Press, 2015.
Kindi, Vaso, and Fotini Zika. “The Nature of Nature.” In Nature in Ecology, edited by Michael Modinos, and Ilias Efthimiopoulos. Athens: Stochastis, 1999.
Kondylis, Panagiotis. The Criticism of Metaphysics to Modern Thought: From Late Middle Ages to the End of the Enlightenment. Athens: Gnosi, 1983.
Kontos, Pavlos. Aristotelian Ethics as and Ontology. Athens: Kritiki, 2000.
Korsgaard, Christine. The Constitution of Agency: Essays on Practical Reason and Moral Psychology. New York: Oxford University Press, 2008.
Lannstrom, Anna. Loving the Fine: Virtue and Happiness in Artistotle's Ethics. Chicago: University of Notre Dame Press, 2006.
Lipourlis, Dimitrios. Aristotle: Nicomachean Ethics. Thessaloniki: Zitros, 2006.
Maggini, Golfo. Habermas and the Neo-Aristotelians: The Ethics of Dialogue in Jurgent Habermas and the Challenge of Neo-Aristotelianism. Athens: Patakis, 2006.
Mela, Lia. Alasdair MacIntyre: Ethics between Rules and Virtues. Athens: Papazisis, 2012.
Pelegrinis, Theodosios. The Foundation of Moral Life. Athens: Kardamitsa, 1986.
Pentzopoulou-Valala, Tereza. Projections on Aristotle. Thessaloniki: Zitros, 1998.
Virvidakis, Stelios, and Tasos Karakatsanis. “Contemporary Virtue Ethics and Aristotelian Ethics.“ Appendix to Philosophy 8 (2009): 183-217.