Υποβολές

Λίστα Ελέγχου Προετοιμασίας Υποβολής


Κατά την υποβολή εργασιών στο περιοδικό ή/και συνέδριο, ζητείται από τους Συγγραφείς να επιβεβαιώσουν ότι η υποβολή ανταποκρίνεται στα ακόλουθα κριτήρια. Μη συμβατές υποβολές ενδέχεται να επιστραφούν στους Συγγραφείς.
  • Η υποβολή δεν έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν, ούτε έχει υποβληθεί σε άλλο περιοδικό για εξέταση (ή έχει δοθεί μια εξήγηση στα Σχόλια προς τον επιμελητή).
  • Το αρχείο υποβολής είναι σε μορφή αρχείου εγγράφου OpenOffice, Microsoft Word, RTF, ή WordPerfect.
  • Έχουν παρασχεθεί διευθύνσεις URL για τις αναφορές, όπου είναι διαθέσιμες.
  • Το κείμενο έχει μονό διάκενο, χρησιμοποιεί γραμματοσειρά μεγέθους 12, χρησιμοποιεί όπου απαιτείται κείμενο σε πλάγια γραφή και όχι με υπογράμμιση (εκτός από τις διευθύνσεις URL) και όλες οι εικόνες, τα σχήματα και οι πίνακες τοποθετούνται εντός του κειμένου σε κατάλληλα σημεία, και όχι στο τέλος αυτού.
  • Το κείμενο τηρεί τις στυλιστικές και βιβλιογραφικές απαιτήσεις που ορίζονται στις Οδηγίες προς τους Συγγραφείς.
  • Οι ανασκοπήσεις, τα θέματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και οι ερευνητικές εργασίες κεφαλαιοποιούνται. Τα κεφάλαια και τα υποκεφάλαιά τους αριθμούνται με αραβικούς αριθμούς. Η αρίθμηση των υποκεφαλαίων περιλαμβάνει και τον αριθμό του κεφαλαίου ή υποκεφαλαίου στο οποίο ανήκουν, π.χ. 1.1., 1.2., ή 1.1.1., 1.2.1, 1.2.2. κ.ο.κ.

Οδηγίες για τους Συγγραφείς


Η ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, επίσημη έκδοση του ΣΤΑΑΕ, έχει ως στόχο την καταγραφή της επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας στους τομείς της Ακτινοτεχνολογίας, της Ακτινοθεραπείας, της Πυρηνικής Ιατρικής και των συναφών βασικών επιστημών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού δέχεται προς δημοσίευση:

  1. Άρθρα σύνταξης: Σύντομα σχόλια και απόψεις πάνω σε επίκαιρα θέματα. Γράφονται μετά από πρόσκληση της Σύνταξης του περιοδικού.
  2. Ανασκοπήσεις: Oλοκληρωμένες αναλύσεις θεμάτων για τα οποία οι απόψεις έχουν αναθεωρηθεί πρόσφατα ή υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον. Στις ανασκοπήσεις τονίζονται ιδιαίτερα
    οι σύγχρονες απόψεις. Γίνονται δεκτές ανασκοπήσεις μέχρι και από δύο συγγραφείς.
  3. Ερευνητικές εργασίες: Κλινικές μελέτες και δοκιμές ή μη πειραματικές έρευνες προοπτικού ή αναδρομικού τύπου, που πραγματοποιήθηκαν με βάση ερευνητικό πρωτόκολλο. Οφείλουν να περιέχουν πρωτοδημοσιευμένα αποτελέσματα.
  4. Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις: Σύντομη αναφορά σε νέα ή πολύ σπάνια νοσήματα και σύνδρομα, σπάνιες εκδηλώσεις μιας συνήθους νόσου, νέα διαγνωστικά κριτήρια ή νέα θεραπευτική μεθόδευση με τεκμηριωμένο αποτέλεσμα.
  5. Διαγνωστικές τεχνικές: Σύντομη περιγραφή μιας νέας τεχνικής ή της τροποποίησης μιας ήδη υπάρχουσας.
  6. Θέματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης: Γράφονται κατ’ ανάθεση.
  7. Σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλών τραπεζών, διαλέξεις.
  8. Κλινικο-ακτινολογική συζήτηση: Περιλαμβάνει βραχύ ιστορικό, αντιπροσωπευτικές ακτινογραφίες και σχόλιο με επίκεντρο τη διαφορική διαγνωστική προσέγγιση της περιπτώσεως.
  9. Ακτινολογικές ασκήσεις: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ασκήσεις πολλαπλών εικόνων.

Η ΑΚΤΙΝOΤΕΧΝΟΛOΓΙΑ ακολουθεί τις υποδείξεις των τελευταίων οδηγιών της Διεθνούς Επιτροπής Συντακτών Ιατρικών Περιοδικών για τον τρόπο γραφής των κειμένων που υποβάλλονται προς αξιολόγηση και δημοσίευση. Oι οδηγίες αυτές διασφαλίζουν την ομοιομορφία των δημοσιεύσεων, τόσο μέσα στο ίδιο το περιοδικό, όσο και με τα
άλλα βιοϊατρικά περιοδικά και αναπτύσσονται στα άρθρα:

International Committee of Medical Journal Editors. Uniform requirements for manuscripts submitted to biomedical journals. An Intern Med 1988, 108:258-265

Uniform requirements for manuscripts submitted to biomedical journals. JAMA 1993, 269:2282-2286.

Τα άρθρα θα κρίνονται για δημοσίευση με την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα και το ίδιο το κείμενο δεν έχουν δημοσιευθεί ή δεν έχουν υποβληθεί για δημοσίευση σε άλλο περιοδικό. Ωστόσο, γίνονται δεκτά προς κρίση τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα εργασιών που έχουν δημοσιευθεί ως πρόδρομες ανακοινώσεις. Κατά την υποβολή της εργασίας, ο συγγραφέας δηλώνει αν πρόκειται για πρώτη δημοσίευση, αν η εργασία έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε άλλο περιοδικό ή αν έχει κατά οποιονδήποτε τρόπο δημοσιευθεί, μερικά ή ολικά. Στην τελευταία περίπτωση συνυποβάλλονται αντίγραφα του υλικού αυτού, για να εκτιμηθεί η δυνατότητα δημοσιεύσεως του νέου άρθρου.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

Κάθε συγγραφέας πρέπει να έχει συμμετάσχει ουσιαστικά στην εργασία, ώστε να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη του περιεχομένου της. Η συγγραφική ιδιότητα πληροί τρεις όρους:

  1. σύλληψη της ιδέας,
  2. σχεδιασμός της μελέτης, και
  3. ανάλυση των δεδομένων.

ΔΟΜΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ

Η πρώτη σελίδα πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

Τίτλος άρθρου: Ο τίτλος πρέπει να είναι συνοπτικός και κατατοπιστικός χρησιμοποιώντας όρους που μπορούν εύκολα να ευρετηριαστούν.

Ονόματα συγγραφέων: Τα πλήρη ονόματα των συγγραφέων (επώνυμο, όνομα). Μετά το επώνυμο και το όνομα κάθε συγγραφέα ακολουθεί ο εκθέτης και ένα κόμμα που χωρίζει τα στοιχεία κάθε συγγραφέα. Ο κάθε εκθέτης γράφεται σε ξεχωριστή σειρά κάτω από τα ονόματα των συγγραφέων και αντιστοιχεί στο όνομα του τμήματος και οργανισμού/ιδρύματος κάθε συγγραφέα. Εάν δύο συγγραφείς ανήκουν στο ίδιο τμήμα και οργανισμό/ίδρυμα, τότε ο αριθμός του εκθέτη είναι ο ίδιος.

Περίληψη: Η περίληψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250 λέξεις και να περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: Σκοπός, Μέθοδος και Υλικό, Αποτελέσματα, Συμπεράσματα. Οι συντομογραφίες ορολογίας πρέπει να αποφεύγονται στην περίληψη.

Λέξεις-κλειδιά: Οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν 3-5 λέξεις-κλειδιά που βοηθούν στον ευρετηριασμό του άρθρου.

Στοιχεία συγγραφέα επικοινωνίας: Περιλαμβάνονται το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και το e-mail του συγγραφέα, με τον οποίο θα πραγματοποιείται η επικοινωνία.

Από την δεύτερη σελίδα ξεκινά το κυρίως κείμενο του χειρόγραφου, το οποίο περιλαμβάνει:

Τίτλος άρθρου (επαναλαμβάνεται)

Εισαγωγή: Η εισαγωγή απαντά στο γιατί πραγματοποιήθηκε η εργασία. Γράφεται σε ενεστώτα και δεν αναφέρεται σε αποτελέσματα ή συμπεράσματα. Η έκταση της να μην ξεπερνάει τις 180 λέξεις.

Υλικό και μέθοδος: Στη μεθοδολογία περιγράφεται το ερευνητικό πρωτόκολλο, οι τεχνικές που εφαρμόσθηκαν και ο τόπος επιλογής των ασθενών, εθελοντών ή οποιουδήποτε άλλου υλικού, έμψυχου ή μη, που χρησιμοποιήθηκε. Γνωστές μεθοδολογίες, συμπεριλαμβανομένων και των στατιστικών μεθόδων, τεκμηριώνονται βιβλιογραφικά. Για μεθόδους που έχουν μεν δημοσιευτεί, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστές, αρκεί μια περιληπτική περιγραφή, ενώ για νέες μεθοδολογίες απαιτείται εκτενέστερη ανάλυση. Αν πρόκειται για έρευνες που αφορούν ανθρώπους, είναι απαραίτητο να περιγραφούν τα μέτρα που ελήφθησαν ώστε η εργασία να είναι αδιάβλητη δεοντολογικά, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Ελσίνκι και τη νομοθεσία του κράτους.

Αποτελέσματα: Αναλύονται τα ευρήματα της μελέτης. Παρουσιάζονται σε παρελθόντα χρόνο, με λογική σειρά και μπορούν να δίδονται με πίνακες, σχεδιαγράμματα ή αναλυτικά στο κείμενο. Τα στοιχεία των πινάκων δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται στο κείμενο. Στατιστικές εκτιμήσεις πρέπει να συνοδεύονται από αναφορές στη στατιστική μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε. Στις μετρήσεις χρησιμοποιούνται οι μονάδες του διεθνούς συστήματος (IS). Για λεπτομέρειες οι συγγραφείς παραπέμπονται στο περιοδικό ΙΑΤΡΙΚΗ 1980, 37:139.

Συζήτηση: Περιγράφονται τα τελικά συμπεράσματα και οι προοπτικές που διανοίγονται με τα αποτελέσματα της μελέτης. Δεν επαναλαμβάνονται τα όσα έχουν ήδη αναφερθεί στην εισαγωγή, ενώ μπορεί να γίνει σύγκριση με τα αποτελέσματα άλλων ομοειδών εργασιών. Συνδέονται τα αποτελέσματα με τους στόχους της μελέτης, αποφεύγοντας τα αυθαίρετα συμπεράσματα. Oι ανασκοπήσεις μπορούν να περιέχουν διακριτές ενότητες. Oι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις περιλαμβάνουν σύντομη εισαγωγή, περιγραφή της περίπτωσης και σχόλιο. Παρόμοια δομή έχουν και οι διαγνωστικές τεχνικές.

Βιβλιογραφικές παραπομπές: Ακολουθείται το σύστημα παραπομπών Vancouver. Oι βιβλιογραφικές παραπομπές του κειμένου αριθμούνται με αραβικούς αριθμούς, κατ’ αύξοντα αριθμό, ανάλογα με τη σειρά εμφανίσεως. Στο βιβλιογραφικό κατάλογο υπάρχουν μόνο οι βιβλιογραφικές παραπομπές που αναφέρονται στο κείμενο. Πριν από κάθε παραπομπή στον κατάλογο προηγείται ο αντίστοιχος αριθμός του κειμένου. Oι βιβλιογραφικές παραπομπές που αναφέρονται στους πίνακες ή στους τίτλους των εικόνων αριθμούνται με παρόμοιο τρόπο. Σε περίπτωση αναφοράς ονομάτων συγγραφέων στο κείμενο, εφόσον είναι ξένοι, μετά το επώνυμο του πρώτου συγγραφέα ακολουθεί η συντομογραφία «et al», ενώ για τους Έλληνες «και συν». Εφόσον οι συγγραφείς είναι δύο, μεταξύ των επωνύμων τοποθετείται ο σύνδεσμος «&».

Στον βιβλιογραφικό κατάλογο αναφέρονται οι παραπομπές του κειμένου με τη σειρά εμφάνισής τους στο κείμενο και περιλαμβάνουν το επώνυμο και τα αρχικά του ονόματος όλων των συγγραφέων, εφόσον οι συγγραφείς δεν είναι περισσότεροι από έξι (όταν είναι περισσότεροι αναφέρονται οι τρεις πρώτοι και ακολουθεί η ένδειξη et al). Ακολουθεί ο τίτλος του άρθρου, η συντομογραφία του ονόματος του περιοδικού, το έτος, ο τόμος, η πρώτη και η τελευταία σελίδα της δημοσίευσης. Oι συντμήσεις των τίτλων των περιοδικών περιέχονται στην ετήσια έκδοση της National Library of Medicine των Η.Π.Α., «List of Journals Indexed in Index Medicus». Όταν πρόκειται για βιβλία και μονογραφίες, μετά τον τίτλο ακολουθούν η πόλη, ο εκδοτικός οίκος, το έτος εκδόσεως και οι σελίδες. Άρθρα που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αλλά έχουν γίνει δεκτά για δημοσίευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιβλιογραφία. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά την παράθεση του τίτλου του περιοδικού, σημειώνεται η ένδειξη «υπό δημοσίευση». Αντίθετα η αναφορά σε προσωπικές επικοινωνίες, περιλήψεις (abstracts) και αδημοσίευτες παρατηρήσεις πρέπει να αποφεύγονται. O αριθμός των παραπομπών υπόκειται και αυτός σε ορισμένους περιορισμούς: στα άρθρα ανασκόπησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120, στις ερευνητικές εργασίες τις 35, στα άρθρα σύνταξης, ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, διαγνωστικές τεχνικές τις 10, ενώ στο «ΕΛΕΥΘΕΡO ΒΗΜΑ» τις 5.

Εναλλακτικά, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον εξής οδηγό.

ΠΙΝΑΚΕΣ

Oι πίνακες δακτυλογραφούνται σε χωριστή σελίδα. Αριθμούνται με τη σειρά που εμφανίζονται στο κείμενο, με αραβικούς αριθμούς. O τίτλος τους είναι σύντομος και περιεκτικός, ώστε για την κατανόησή τους να μην είναι απαραίτητη η αναφορά του αναγνώστη στο κείμενο. Κάθε στήλη φέρει τη δική της σύντομη επικεφαλίδα. Oι επεξηγήσεις των συντμήσεων, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών συμβόλων καθώς και οι λοιπές διευκρινήσεις παρατίθενται υπό μορφή υποσημειώσεων. Αποφεύγονται οι κάθετες διαγραμμίσεις και χρησιμοποιούνται μόνο οριζόντιες.

ΕΙΚΟΝΕΣ

Σαν εικόνες χαρακτηρίζονται τα σχήματα, τα διαγράμματα, τα ιστογράμματα και οι φωτογραφίες. Οι εικόνες πρέπει να έχουν ανάλυση 300 dpi κατ' ελάχιστο. Oι εικόνες πρέπει να βρίσκονται στο σημείο του κειμένου, όπου αναφέρονται και να συνοδεύονται στο κάτω μέρος τους από τον αντίστοιχο τίτλο (λεζάντα). Αριθμούνται με αραβικούς αριθμούς, ανάλογα με τη σειρά που εμφανίζονται στο κείμενο. Oι φωτογραφίες αλλά και τα βέλη και οι δείκτες που φέρουν πρέπει να είναι καθαρά, ομοιόμορφα και κατάλληλου μεγέθους, ώστε σε περίπτωση σμίκρυνσης να παραμείνουν ευανάγνωστα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φαίνονται τα ονόματα των ασθενών και εφόσον χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες τους δεν πρέπει να αναγνωρίζεται το πρόσωπό τους. Σε αντίθετη περίπτωση, επιβάλλεται η έγγραφη συγκατάθεση του ασθενούς για τη δημοσίευση της φωτογραφίας.

ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η αγγλική περίληψη (summary) γράφεται στην τελευταία σελίδα του χειρόγραφου. Περιλαμβάνει τον τίτλο του χειρόγραφου με πεζοκεφαλαία γράμματα, τα ονόματα των συγγραφέων με κεφαλαία γράμματα και τις πληροφορίες εργασίας τους (τμήμα, οργανισμός/ίδρυμα) με πεζοκεφαλαία γράμματα. Συνοδεύει απαραίτητα όλες τις εργασίες.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ

Το δακτυλογραφημένο κείμενο σε μορφή Word, συμπεριλαμβανομένων των πινάκων και εικόνων που το συνοδεύουν αποστέλλονται προς κρίση μέσω της παρούσας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την προϋπόθεση ότι ενός εκ των συγγραφέων έχει ενεργό λογαριασμό στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

Δεν γίνονται πλέον δεκτά χειρόγραφα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ταχυδρόμησης προς την φυσική έδρα του ΣΤΑΑΕ.

Oι υποβαλλόμενες εργασίες θα πρέπει να συνοδεύονται και από μια επιστολή (cover letter) από τον συγγραφέα που έχει οριστεί ως υπεύθυνος επικοινωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει την δήλωσή ότι το χειρόγραφο έχει μελετηθεί και εγκριθεί από όλους τους συγγραφείς, δεν έχει προηγουμένως δημοσιευθεί και δεν βρίσκεται υπό κρίση από άλλο περιοδικό.

Κάθε χειρόγραφο υποβάλλεται σε διπλή τυφλή αξιολόγηση από ομότιμους κριτές. Λαμβάνεται απόφαση από τον Αρχισυντάκτη και τους κριτές για την αποδοχή του χειρογράφου (με ή χωρίς αλλαγές) ή απόρριψη. Οι συγγραφείς ενημερώνονται εντός 4 εβδομάδων για την αποδοχή ή την απόρριψη του χειρογράφου τους.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ

Αφού λάβουν τις προτάσεις των κριτών, οι συγγραφείς πρέπει να κάνουν τις προτεινόμενες αλλαγές και να διορθώσουν τυχόν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη πριν υποβάλουν ξανά το χειρόγραφο. Σε αυτό το στάδιο, οι συγγραφείς δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές, που δεν έχουν ζητηθεί από τους κριτές. Το αναθεωρημένο χειρόγραφο πρέπει να υποβληθεί εκ νέου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εντός 3 εβδομάδων, διαφορετικά, θεωρείται ότι έχει αποσυρθεί.

Articles


Section default policy

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Τα ονόματα και οι διευθύνσεις email που καταχωρούνται στις ιστοσελίδες του περιοδικού θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους καθορισμένους σκοπούς του περιοδικού και δεν θα διατίθενται για κανένα άλλο σκοπό ή σε κανένα τρίτο μέρος.