Επίδραση επιλεγμένων εντομοκτόνων στο έντομο Lymantria dispar σε συνθήκες εργαστηρίουH Lymantria dispar L. είναι ένα πολυφάγο έντομο με κύριο ξενιστή το πουρνάρι (Quercus coccifera). Προσβάλλει διάφορα δασικά πλατύφυλλα και κωνοφόρα είδη, οπωροφόρα και θάμνους. Οι συνέπειες της δράσης του είναι ιδιαίτερα καταστροφικές στο νέο φύλλωμα και στα άνθη, μειώνοντας τόσο την ετήσια αύξηση των δένδρων, όσο και την παραγωγή καρπών των οπωροφόρων. Η δράση του εντόμου επεκτείνεται και στους θάμνους μειώνοντας στο ελάχιστο την διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη. Επίσης έντονα είναι και τα προβλήματα υγείας των κατοίκων της περιοχής που προσβάλλει, αφού το έντομο έχει αλλεργιογόνες ιδιότητες. Στο εργαστήριο δοκιμάστηκε η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα δράσης ορισμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων με διαφορετικό τρόπο δράσης. Οι δοκιμές έγιναν σε προνύμφες πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης ηλικίας του εντόμου, ξεχωριστά, που προήλθαν από αυγά που συλλέχθηκαν από την ύπαιθρο και εκκολάφθηκαν στο εργαστήριο. Οι δοκιμές αυτές έδειξαν ότι τα methoxyfenozide και spinosad, ακολουθούμενα από τα fenoxycarb + lufenuron και το triflumuron, ήταν πολύ αποτελεσματικά και έδρασαν γρήγορα εναντίον όλων των προνυμφικών ηλικιών του εντόμου που εξετάσθηκαν. Το εντομοπαθογόνο βακτήριο Bacillus thuringiensis ήταν δραστικό μόνο εναντίον των δύο πρώτων προνυμφικών ηλικιών και το fenoxycarb μόνο εναντίον της τέταρτης προνυμφικής ηλικίας. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι σε προγράμματα ελέγχου του εντόμου (με τις πρώτες εκκολάψεις των ωών του εντόμου) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα γρήγορης δράσης όπως είναι τα methoxyfenozide και spinosad ή τα fenoxycarb + lufenuron και triflumuron ενώ για την βιολογική καταπολέμηση αυτού του εντόμου (ημιαστικές, περιαστικές περιοχές) θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο το B. thuringiensis, περίπου ένα μήνα μετά τις πρώτες εκκολάψεις όταν δηλαδή το μέγιστο ποσοστό του πληθυσμού του εντόμου είναι στην πρώτη και δεύτερη προνυμφική ηλικία.
Περίληψη
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Zartaloudis, Z., Kalapanida, M., & Navrozidis, E. (2009). Επίδραση επιλεγμένων εντομοκτόνων στο έντομο Lymantria dispar σε συνθήκες εργαστηρίουH Lymantria dispar L. είναι ένα πολυφάγο έντομο με κύριο ξενιστή το πουρνάρι (Quercus coccifera). Προσβάλλει διάφορα δασικά πλατύφυλλα και κωνοφόρα είδη, οπωροφόρα και θάμνους. Οι συνέπειες της δράσης του είναι ιδιαίτερα καταστροφικές στο νέο φύλλωμα και στα άνθη, μειώνοντας τόσο την ετήσια αύξηση των δένδρων, όσο και την παραγωγή καρπών των οπωροφόρων. Η δράση του εντόμου επεκτείνεται και στους θάμνους μειώνοντας στο ελάχιστο την διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη. Επίσης έντονα είναι και τα προβλήματα υγείας των κατοίκων της περιοχής που προσβάλλει, αφού το έντομο έχει αλλεργιογόνες ιδιότητες. Στο εργαστήριο δοκιμάστηκε η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα δράσης ορισμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων με διαφορετικό τρόπο δράσης. Οι δοκιμές έγιναν σε προνύμφες πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης ηλικίας του εντόμου, ξεχωριστά, που προήλθαν από αυγά που συλλέχθηκαν από την ύπαιθρο και εκκολάφθηκαν στο εργαστήριο. Οι δοκιμές αυτές έδειξαν ότι τα methoxyfenozide και spinosad, ακολουθούμενα από τα fenoxycarb + lufenuron και το triflumuron, ήταν πολύ αποτελεσματικά και έδρασαν γρήγορα εναντίον όλων των προνυμφικών ηλικιών του εντόμου που εξετάσθηκαν. Το εντομοπαθογόνο βακτήριο Bacillus thuringiensis ήταν δραστικό μόνο εναντίον των δύο πρώτων προνυμφικών ηλικιών και το fenoxycarb μόνο εναντίον της τέταρτης προνυμφικής ηλικίας. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι σε προγράμματα ελέγχου του εντόμου (με τις πρώτες εκκολάψεις των ωών του εντόμου) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα γρήγορης δράσης όπως είναι τα methoxyfenozide και spinosad ή τα fenoxycarb + lufenuron και triflumuron ενώ για την βιολογική καταπολέμηση αυτού του εντόμου (ημιαστικές, περιαστικές περιοχές) θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο το B. thuringiensis, περίπου ένα μήνα μετά τις πρώτες εκκολάψεις όταν δηλαδή το μέγιστο ποσοστό του πληθυσμού του εντόμου είναι στην πρώτη και δεύτερη προνυμφική ηλικία. ENTOMOLOGIA HELLENICA, 18, 62–73. https://doi.org/10.12681/eh.11609
- Τεύχος
- Τόμ. 18 (2009)
- Ενότητα
- Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons 4.0 license.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal. Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.