Εκτίμηση της Οικονομικής Ζημιάς που Προκαλεί ο Δάκος της Ελιάς στην Κέρκυρα
Περίληψη
Η οικονομική ζημία, που προκαλεί ο δάκος της ελιάς στο καρπό της ελαιοποιήσιμης ποικιλίας «Λιανολιά» στην Κέρκυρα, μελετήθηκε στη διάρκεια των ετών 1976-1979. Η πτώση του προσβεβλημένου ελαιοκάρπου πριν από την ελαιοσυλλογή συνιστά το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, που προκαλεί το έντομο αυτό. Καρπόπτωση προκαλείται μόνο απ' τα προχωρημένα στάδια του δάκου (προνύμφες 3ου σταδίου). Νύγματα και μικρές στοές δεν φαίνεται να προκαλούν καρπόπτωση. Καρπόπτωση προκαλεί ακόμη και ο μύκητας Sphaeropsis dalmatica χωρίς, όμως να έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κέρκυρα. Το μεγαλύτερο μέρος (91,5 %) των καρπών που προσβάλλονται στην περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου και που η προσβολή εξελίχτηκε πέρα απ' το δεύτερο προνυμφικό στάδιο, πέφτουν πριν απ' την ελαιοσυλλογή. Τα αντίστοιχα ποσοστά που εκτιμήθηκαν για τον
ελαιόκαρπο που προσβάλλεται το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ήταν 76 % και 43,5 % αντίστοιχα.
Η μέση ποσότητα της σάρκας του ελαιοκάρπου, που καταναλίσκεται απ' την προνύμφη του δάκου μέχρι να συμπληρώσει την ανάπτυξη της, βρέθηκε να είναι 0,046 g. Αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό (4,48 %) της σάρκας του ελαιοκάρπου στην ποικιλία αυτή. Η επίδραση της δακοπροσβολής στην οξύτητα του ελαιολάδου είναι κυρίως έμμεση καί είναι σημαντική μόνον όταν ο καρπός, αφού πέσει, παραμείνει στά δίκτυα ή το έδαφος για αρκετές ημέρες (περισσότερο από μία εβδομάδα) πριν συλλέγει. Η αναπλήρωση απ' το δένδρο ενός μέρους της ζημιάς από πρώιμη καρπόπτωση με την αύξηση του βάρους των καρπών που απομένουν, δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία στο προσδιορισμό της οικονομικής ζημίας που προκαλεί ο δάκος.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kapatos Ε., & Fletcher, B. (1983). Εκτίμηση της Οικονομικής Ζημιάς που Προκαλεί ο Δάκος της Ελιάς στην Κέρκυρα. ENTOMOLOGIA HELLENICA, 1, 7–16. https://doi.org/10.12681/eh.13883
- Τεύχος
- Τόμ. 1 (1983)
- Ενότητα
- Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons 4.0 license.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal. Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.