Βελτιωμένη Στερεή Τροφή για τα Τέλεια του Δάκου της Ελιάς, Dacus oleae


Δημοσιευμένα: янв. 8, 1983
J.A. Tsitsipis
Α. Kontos
Περίληψη

Θηλυκά του δάκου της ελιάς, Dacus oleae (Gmelin), γέννησαν περισσότερα αυγά όταν τράφηκαν με υγρή τροφή παρά όταν τράφηκαν με την ίδια τροφή, που είχε γίνει όμως στερεή μετά από τον εμπλουτισμό της με διάφορες ποσότητες κελλίτη και κυτταρίνης. Σύγκριση υγρής με στερεή τροφή, που δόθηκε σε έντομα διατηρούμενα κατά ζεύγη, όταν οι δύο τροφές αποτελούνταν από νερό, ζάχαρη, ενζυματικά υδρολυμένη μαγιά και φρέσκο κρόκο αυγού κότας σε αναλογία 5:4:1:0.7 και 0:4:1:0.7, αντίστοιχα, έδειξε ότι η ωοπαραγωγή ήταν μεγαλύτερη στην υγρή τροφή. Σε έντομα όμως, που διατηρούνταν σε ομάδες, 30 ζεύγη κατά κλουβί, η ωοπαραγωγή εκφρασμένη κατά αρχικό θηλυκό, ήταν μεγαλύτερη με
στερεή τροφή. Η διαφορά οφειλόταν στη μικρότερη θνησιμότητα, που παρατηρήθηκε στη στερεή τροφή. Αποξηραμένος κρόκος αυγού μπόρεσε να αντικαταστήσει τον φρέσκο κρόκο. Όταν έγινε σύγκριση στερεών τροφών, που διέφεραν στην ποσότητα του κρόκου αυγού, της υδρολυμένης μαγιάς, και της παρουσίας και ποσότητας βιταμινών και χοληστερόλης, αυτή που έδωσε στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη ωοπαραγωγή, ήταν αυτή που περιείχε 80 μέρη ζάχαρη, 30 μέρη υδρολυμένη μαγιά και 6.6 μέρη αποξηραμένο κρόκο αυγού.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Cavalloro, R. and V. Girolami. 1968. Nuove tecniche di allevamento in laboratorio del Dacus oleae Gmel. I. Adulti. Redia 51: 127-152.
Economopoulos, A.P. and M.E. Tzanakakis. 1967. Egg yolk and olive juice as supplements to the yeast hydrolyzate-sucrose diet for adults of Dacus oleae. Life Sci. 6: 2409-2416.
George, J. A. and M.E. Ruhm. 1977. Modifications of adult olive fruit fly diet to control the production of mottled eggs and to increase fecundity. J. Econ. Entomol. 70: 1-4.
Hagen, K.S.. L. Santas and A. Tsecouras. 1963. A technique of culturing the olive fly Dacus oleae Gmel. on synthetic media under xenic conditions. In Radiation and Radioisotopes Applied to Insects of Agricultural Importance. Int. Atomic Energy Agency, STI/PUB/74: 333-356.
Moore, I. 1959. A method for artificially culturing the olive fly (Dacus oleae Gmel.) under aseptic conditions. Ktavim 9: 295-296.
Moore, I. 1960. A contribution to the ecology of the olive fly Dacus oleae Gmelin. Israel Min. Agric. Res. Sta. Special Bull. 26. 53pp.
Tsiropoulos, G.J. 1977a. Survival and reproduction of Dacus oleae (Gmel.) fed on chemically defined diets. Z. ang. Entomol. 84: 192-197.
Tsiropoulos, G.J. 1977b. Reproduction and survivil of the adult Dacus oleae feeding on pollens and honeydews. Env. Entomol. 6: 390-392.
Tsitsipis, J.A. 1975. Mass rearing of the olive fruit fly, Dacus oleae (Gmel.), at "Demokritos". In Controlling Fruit Flies by the Sterile-Insect Technique, Int. Atomic-
Energy Agency, STI/PUB/392: 93-100.
Tzanakakis, M.E. 1971. Rearing methods for the olive fruit fly Dacus oleae (Gmelin). Ann. Sch. Agric- Forestry Univ. Thessaloniki 14: 293-326.
Tzanakakis, M.E., J.A. Tsitsipis and L.F. Steiner. 1967. Egg production of olive fruit fly fed solids or liquids containing protein hydrolyzate. J. Econ. Entomol. 60: 352-354.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)