Βελτιωμένη Στερεή Τροφή για τα Τέλεια του Δάκου της Ελιάς, Dacus oleae
Περίληψη
Θηλυκά του δάκου της ελιάς, Dacus oleae (Gmelin), γέννησαν περισσότερα αυγά όταν τράφηκαν με υγρή τροφή παρά όταν τράφηκαν με την ίδια τροφή, που είχε γίνει όμως στερεή μετά από τον εμπλουτισμό της με διάφορες ποσότητες κελλίτη και κυτταρίνης. Σύγκριση υγρής με στερεή τροφή, που δόθηκε σε έντομα διατηρούμενα κατά ζεύγη, όταν οι δύο τροφές αποτελούνταν από νερό, ζάχαρη, ενζυματικά υδρολυμένη μαγιά και φρέσκο κρόκο αυγού κότας σε αναλογία 5:4:1:0.7 και 0:4:1:0.7, αντίστοιχα, έδειξε ότι η ωοπαραγωγή ήταν μεγαλύτερη στην υγρή τροφή. Σε έντομα όμως, που διατηρούνταν σε ομάδες, 30 ζεύγη κατά κλουβί, η ωοπαραγωγή εκφρασμένη κατά αρχικό θηλυκό, ήταν μεγαλύτερη με
στερεή τροφή. Η διαφορά οφειλόταν στη μικρότερη θνησιμότητα, που παρατηρήθηκε στη στερεή τροφή. Αποξηραμένος κρόκος αυγού μπόρεσε να αντικαταστήσει τον φρέσκο κρόκο. Όταν έγινε σύγκριση στερεών τροφών, που διέφεραν στην ποσότητα του κρόκου αυγού, της υδρολυμένης μαγιάς, και της παρουσίας και ποσότητας βιταμινών και χοληστερόλης, αυτή που έδωσε στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη ωοπαραγωγή, ήταν αυτή που περιείχε 80 μέρη ζάχαρη, 30 μέρη υδρολυμένη μαγιά και 6.6 μέρη αποξηραμένο κρόκο αυγού.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Tsitsipis, J., & Kontos Α. (1983). Βελτιωμένη Στερεή Τροφή για τα Τέλεια του Δάκου της Ελιάς, Dacus oleae. ENTOMOLOGIA HELLENICA, 1, 24–29. https://doi.org/10.12681/eh.13890
- Τεύχος
- Τόμ. 1 (1983)
- Ενότητα
- Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons 4.0 license.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal. Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.