Προσδιορισμός Επιπέδων Οικονομικής Ζημιάς για τις Προσβολές του Δάκου της Ελιάς στην Κέρκυρα
Περίληψη
Στη μελέτη αυτή προσδιορίζονται επίπεδα οικονομικής ζημίας για ψεκασμούς καλύψεως Kat δολωματικούς αεροψεκασμούς εναντίον του δάκου της ελιάς, στην Κέρκυρα. Τα επίπεδα οικονομικής ζημίας υπολογίστηκαν με βάση το προφανές κόστος της κάθε μεθόδου, το ποσοστό επιβιώσεως των σταδίων του δάκου που προκαλούν πρώιμη καρπόπτωση, το ποσοστό των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν πριν απ' την ελαιοσυλλογή και το ποσοστό της σάρκας του καρπού που καταναλίσκεται απ' τις προνύμφες του δάκου για τον προσβεβλημένο καρπό που συλλέγεται. Πα ψεκασμούς καλύψεως, τα επίπεδα οικονομικής ζημίας (εκφραζόμενα σε ποσοστό προσβεβλημένων καρπών θεωρώντας ότι 30.000 καρποί είναι το μέσο φορτίο ενός δένδρου) υπολογίστηκαν σε 7,6% για προσβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο, 6,2% για προσβολή τον Σεπτέμβριο και 10.3 για προσβολή τον Οκτώβριο. Για δολωματικούς αεροψεκασμούς τα επίπεδα οικονομικής ζημίας υπολογίστηκαν ανάλογα και με το ποσοστό των καρ- ποφορούντων δένδρων στην περιοχή που πρόκειται να ψεκαστεί. Αυτά, εκφρασμένα σε αναμενόμενο ποσοστό προσβεβλημένων καρπών, κυμαίνονται για την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου από 5% (για 25% καρποφορούντα δένδρα) μέχρι 1,3% (για 100% καρποφορούντα δένδρα). Για την περίοδο Σεπτεμβρίου από 4,1% μέχρι 1,1%,για την περίοδο Οκτωβρίου από 6,9% μέχρι 1,7% και για αναμενόμενες προσβολές το Νοέμβριο από 61,3% μέχρι 15,3%, αντίστοιχα.
Τα επίπεδα οικονομικής ζημίας για δολωματικούς αεροψεκασμούς εκφρασμένα σε
αριθμό συλληφθέντων θηλυκών δάκων ανά παγίδα McPhail (με υδρολυμένη πρωτεΐνη 2% και βόρακα 1.5%) και εβδομάδα, υπολογίστηκαν με βάση το αναπαραγωγικό δυναμικό του δάκου, την αποτελεσματικότητα της παγίδας McPhail και το ποσοστό της αναμενόμενης προσβολής που καλύπτει το κόστος της επεμβάσεως. Για τον Σεπτέμβριο, τα επίπεδα οικονομικής ζημίας εκφρασμένα με τον τρόπο αυτό, κυμαίνονται από 16 θηλυκά ανά παγίδα (για 25% καρποφορούντα δένδρα) μέχρι 4 θηλυκά ανά παγίδα (100% καρποφορούντα
δένδρα). Για τον Οκτώβριο,κυμαίνονται από 6 θηλυκά μέχρι 1 θηλυκό ανά
παγίδα, αντίστοιχα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kapatos Ε., & Fletcher, B. (1983). Προσδιορισμός Επιπέδων Οικονομικής Ζημιάς για τις Προσβολές του Δάκου της Ελιάς στην Κέρκυρα. ENTOMOLOGIA HELLENICA, 1, 37–45. https://doi.org/10.12681/eh.13892
- Τεύχος
- Τόμ. 1 (1983)
- Ενότητα
- Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons 4.0 license.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal. Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.