Η Χρησιμοποίηση του Κηφηνογόνου στον Έλεγχο της Βαρροϊκής Ακαρίασης των Μελισσών στην Ελλάδα
Περίληψη
Η εργασία αυτή άρχισε το χειμώνα του 1981-82 και χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό είκοσι μελισσοσμήνη (δέκα σαν μάρτυρας). Στα μελισσοσμήνη αυτά έγινε μια εντατική θεραπεία με σκονίσματα μαλαθείου στη διάρκεια του ανωτέρω χειμώνα, με αποτέλεσμα η προσβολή των από το άκαρι σχεδόν να μηδενισθεί. Το Δεκέμβριο του 1982, χωρίς να μεσολαβήσει κάποια άλλη θεραπευτική αγωγή, τα δέκα μελισσοσμήνη που θα γινόταν ο πειραματισμός παρουσίαζαν μια μικρή προσβολή στις μέλισσες σε ποσοστό που κυμαίνονταν από 0.4-2,7% και μόνο μια κυψέλη είχε μια σχετικά μεγάλη προσβολή 8,2%.
Την άνοιξη του 1983 κατ' αρχάς αφαιρέθηκε και καταστράφηκε ο φυσικός κηφηνογόνος και στη συνέχεια στους μήνες Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο αφαιρούνταν μετά από 20-25 ημέρες οι κηφηνοκηρήθρες που κτίσθηκαν ή οι κτισμένες οι οποίες και ξανατοποθετούνταν. Το ίδιο επαναλήφθηκε και την άνοιξη του 1984. Στο χρονικό διάστημα που κάλυπτε την άνοιξη και μέρος του θέρους του 1983 και 1984 χρησιμοποιήθηκαν από τα μελισσοσμήνη και συνεπώς λειτούργησαν σαν παγίδες, σε μερικά 1, σ* άλλα 1,5 ή 2 ή 3 και σε ορισμένα 4 κηφηνοκηρήθρες.
Στις 31.7.84 η προσβολή στις μέλισσες κυμαίνονταν από 0-7% ενώ στον εργατικό γόνο από 0-17%. Από τις ενδείξεις αυτές διαφαίνεται ότι από τα 10 μελισσοσμήνη που χρησιμοποιήθηκαν στην ερευνητική αυτή εργασία και πού άρχισε τον χειμώνα του 1981-82, τα 6, δηλαδή το 60%, ύστερα από 2V2 σχεδόν χρόνια από την καταπολέμηση παρουσίαζαν ακόμη μια πολύ χαμηλή προσβολή έτσι ώστε αυτά να είναι παραγωγικά ακόμη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο ένα χρειάσθηκε να γίνει καταπολέμηση το χειμώνα 1983-84, δηλαδή μετά από 2 χρόνια, και στα υπόλοιπα 3 το χειμώνα 1984-85, δηλαδή μετά από 3 χρόνια.
Αντίθετα, τα δέκα μελισσοσμήνη που χρησιμοποιήθηκαν σαν μάρτυρας και στα οποία δεν έγινε καμιά θεραπευτική αγωγή, η προσβολή τους από το άκαρι τον Αύγουστο του 1983 έφθασε στα όρια της καταστροφής.
Από τα ερευνητικά δεδομένα αυτής της εργασίας διαφαίνεται ότι μπορεί να γίνει έλεγχος της Βαρροϊκής ακαρίασης με τη χρησιμοποίηση του κηφηνογόνου σε μελισσοσμήνη με μικρή αρχική προσβολή.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Santas, L., & Lazarakis, D. (1984). Η Χρησιμοποίηση του Κηφηνογόνου στον Έλεγχο της Βαρροϊκής Ακαρίασης των Μελισσών στην Ελλάδα. ENTOMOLOGIA HELLENICA, 2, 63–68. https://doi.org/10.12681/eh.13898
- Τεύχος
- Τόμ. 2 (1984)
- Ενότητα
- Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons 4.0 license.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal. Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.