Parthenolecanium corni (Bouché) ένα Μελιτογόνο Έντομο Εχθρός Δενδρωδών Καλλιεργειών


Δημοσιευμένα: Jan 8, 1985
L.A. Santas
Περίληψη

Το κοκκοειδές Parthenolecanium corni (Bouché) προσβάλλει και προκαλεί ζημιές σε πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες στη χώρα μας. Το έντομο αυτό παράγει μελιτώδεις εκκρίσεις που οι μέλισσες τις εκμεταλλεύονται. Έ χ ε ι επισημανθεί στη χώρα μας σαν μελιτογόνο έντομο πάνω στα φυτά Prunus persica (L.) Batch., Prunus armeniaca L., Crataegus spp. και Corylus avellana L. Η συνεισφορά όμως του μελιτώματος αυτού στην παραγωγή μελιού προέρχεται κυρίως από την προσβολή του εντόμου πάνω σε καλλιέργειες της φουντουκιάς, σ' ορισμένες
περιοχές όπως στην περιοχή των Γρεβενών. Στην περιοχή αυτή το Ρ. corni εμφανίζει μια γενεά τον χρόνο και διαχειμάζει στο δεύτερο στάδιο νύμφης. Τα ακμαία εμφανίζονται από τις αρχές Απριλίου και οι εκκολάψεις των ωών αρχίζουν από τα τέλη Μαΐου και τελειώνουν μέσα στον Ιούνιο. Οι μελιτώδεις εκκρίσεις αρχίζουν από τον Απρίλιο με αρχές Μαΐου και οι μέλισσες βόσκουν πάνω σ' αυτές μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Επέμβαση εναντίον του κοκκοειδούς που έγινε στα τέλη Ιουνίου (στην περίοδο αυτή όλος ο πληθυσμός του κοκκοειδούς βρίσκεται στο πρώτο στάδιο νύμφης) είχε άριστα αποτελέσματα, ενώ αντίθετα δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα στις μέλισσες οι οποίες εκείνη την εποχή είχαν παύσει να επισκέπτονται τις φουντουκιές. Δύο παράσιτα τα Coccophagus lycimnia (Walker), (Hym.: Aphelinidae) και Metaphycus insidiosus (Mercet.) (Hym.: Encyrtidae), πέντε αρπακτικά τα Scutellista cyanea Motsch. (Hym.: Pteromalidae), Leucopis alticeps Czemy (Dipt.: Chamaemyiidae), Eublemma scitula (Rambur) (Lep.: Noctuidae), Chrysoperla carnea (Stephens) (Neur.: Chrysopidae) και Chilocorus bipustulatus (L.) (Col.: Coccinellidae), καθώς και δύο υπερπαράσηα τα Marietta pietà (André) (Hym.: Aphelinidae) και Pachyneuron concolor (Forst) (Hym.: Pteromalidae) βρέθηκαν να παρασιτούν ή να θηρεύουν στους πληθυσμούς του Ρ. corni στις φουντουκιές της περιοχής Γρεβενών.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)