Physokermes hemicryphus (Dalman) Ένα Μελιτογόνο Έντομο του Έλατου
Περίληψη
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Μελισσοκομικών Οργανώσεων, κάθε χρόνο, πάνω από το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού της χώρας μας προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις των εντόμων. Από το μέλι αυτό, 5-10% υπολογίζεται ότι προέρχεται από τα μελιτώματα εντόμων που παρασιτούν τα διάφορα είδη του έλατου (Abies spp.). Στα έλατα της χώρας μας έχουν βρεθεί να παράγουν μελιτώδεις εκκρίσεις, που τις εκμεταλεύονται οι μέλισσες, πέντε είδη εντόμων που είναι τα κοκκοειδή Physokermes hemicryphus (Daim.) και Eulecanium sericeum (Lind.), αμφότερα της οικογένειας Coccidae, και οι αφίδες Mindarus abietinus Koch., Cinara abieticola (Cholodk.) και Cinara pectinatae Nördl. που και οι τρεις ανήκουν στην οικογένεια Aphididae. Από αυτά τα μελιτογόνα
έντομα, το πιο σημαντικό είναι το κοκκοειδές Ρ. hemicryphus, που ενδημεί σε όλα σχεδόν τα ελατοδάση της χώρας, όμως κυρίως παρασιτεί πάνω στο είδος Abies cephalonica Loud. και σε μικρότερο βαθμό πάνω στο είδος Abies borisii-regis Mattf.
Οι μέλισσες εκμεταλλεύονται τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου αυτού από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Αυγούστου. To P. hemicryphus διαπιστώθηκε ότι έχει μια γενιά το χρόνο. Διαχειμάζει ως «νύμφη» δευτέρου σταδίου. Τα μεν θηλυκά κυρίως στους ακραίους κόμβους των κλάδων του έλατου, ενώ τα αρσενικά στα βελονοειδη φύλλα. Τα ακμαία εμφανίζονται την άνοιξη και οι πρώτες έρπουσες τον Ιούλιο. Οι φαινολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι τον Αύγουστο ο πληθυσμός του P. hemicryphus αποτελείται κυρίως από σταθεροποιηθείσες «νύμφες» πρώτου σταδίου. Οι πρώτες «νύμφες» δευτέρου σταδίου εμφανίζονται τον Αύγουστο και μέχρι τέλους Οκτωβρίου όλος ο πληθυσμός του κοκκοειδούς εισέρχεται στο δεύτερο στάδιο αναπτύξεως του και διαχειμάζει. Οι πληθυσμοί του P. hemicryphus εμφανίζουν περιοδικές διακυμάνσεις που οφείλονται σε αβιοτικούς και βιοτικούς παράγοντες. Κατά τη διάρκεια της εργασίας αυτής βρέθηκαν να παρασιτούν το P. hemicryhus τέσσερα
παράσιτα τα Pseudorhopus lestaceus (Ratz.) (Hym.: Encyrtidae), Microterus lunatus (Dalman) (Hym.: Encyrtidae), που αναφέρονται για πρώτη φορά στην πανίδα της Ελλάδας, Coccophagus lycimnia Walker (Hym.: Aphelinidae) και το Coccophagus insidiator Dalman (Hym.: Aphelinidae). Επίσης βρέθηκαν να θηρεύουν το κοκκοειδές αυτό επτά αρπακτικά από τα οποία το Brachytarsus sp. (Col.: Anthribidae) είναι το σπουδαιότερο.
Παρατηρήθηκε ότι η συνύπαρξη στο ίδιο έλατο του Ρ. hemicryphus με το επίσης κοκκοειδές Eulecanium sericeum και με την αφίδα Mindarus abietinus, των οποίων οι μελιτώδεις εκκρίσεις προσελκύουν τα μυρμήγκια, εμποδίζει τις επισκέψεις των μελισσών στα δένδρα αυτά.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Santas, L. (1988). Physokermes hemicryphus (Dalman) Ένα Μελιτογόνο Έντομο του Έλατου. ENTOMOLOGIA HELLENICA, 6, 11–22. https://doi.org/10.12681/eh.13954
- Τεύχος
- Τόμ. 6 (1988)
- Ενότητα
- Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons 4.0 license.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal. Authors are permitted and encouraged to post their work online (preferably in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.