Σχετικά με το περιοδικό


Θεματική περιοχή και περιεχόμενο

Το EMΛ επικεντρώνεται σε επιστημολογικά ζητήματα, δηλαδή σε θέματα που σχετίζονται με την επιστημολογία καθαυτή, ως ξεχωριστό φιλοσοφικό πεδίο, αλλά και σε μεθοδολογικά ζητήματα που αφορούν τις διάφορες επιστήμες, καθώς και τους διάφορους φιλοσοφικούς κλάδους. Ειδικότερα, το EMΛ φιλοδοξεί να προσφέρει μια πλατφόρμα για εποικοδομητική αξιολόγηση ζητημάτων που σχετίζονται με:

  • θέματα βασικής φιλοσοφίας (επιστημολογίας, ηθικής, αισθητικής και οντολογίας),
  • Αρχιτεκτονική, άλλες Καλές Τέχνες και υβριδικές μορφές τεχνών: σχέσεις με τα πεδία των μαθηματικών, της φιλοσοφίας και της τεχνολογίας αιχμής,
  • θεμελιώδη μαθηματικά και συναφείς κλάδους γνώσης – με κύρια εστίαση σε επιστημολογικού τύπου μοντέλα διαφόρων επιστημών (άρα άρθρα που αφορούν σε ευρύτερες θεματικές από – αλλά όχι περιοριζόμενες σε – λογική, θεωρία αριθμών, γεωμετρία, μουσική, φυσικές επιστήμες, γλωσσολογία, ιστορία, εμπειρισμός),
  • γενικά θέματα ζεύξεων επιστημών.
Τα πρωτότυπα άρθρα αναμένονται για υποβολή στα Αγγλικά (και στα Ελληνικά). Το περιοδικό εκδίδεται δύο φορές το χρόνο τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε έντυπη μορφή.

Διαδικασία Ομότιμης Αξιολόγησης

Τα έγγραφα που υποβάλλονται στην EML εξετάζονται από ομοτίμους σε μια διπλή τυφλή διαδικασία αξιολόγησης. Kάθε υποβολή αξιολογείται από δύο διαιτητές (Συνεργάτης και μέλος του Συντακτικού Συμβουλίου). Σε περίπτωση αντικρουόμενων σχολίων κριτών, η τελική απόφαση εναπόκειται στον υπεύθυνο επεξεργασίας. Η ανωνυμία διατηρείται μεταξύ των συγγραφέων και των κριτών.

Οι συγγραφείς θα ενημερωθούν για την αποδοχή των υποβληθέντων χειρόγραφων τους τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική τους υποβολή, μαζί με τη λήψη σχολίων και οδηγιών από τους κριτές.

Θεματικές:

  • Eπιστημολογία, ηθική, αισθητική / καλές τέχνες (βλ. και παραπάνω) και οντολογία
  • Θεμελιώδη μαθηματικά και συναφείς κλάδους γνώσης
  • Επιστημολογικού τύπου μοντέλα διαφόρων επιστημών (βλ. και παραπάνω)
  • Κριτική ανασκόπηση Ιστορίας της Επιστήμης και της Ειδητικής
  • Παρουσιάσεις βιβλίων και διατριβών

Ηλεκτρονικός Εκδότης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.

Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.

Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.