Σχετικά με το περιοδικό


Θεματική περιοχή και περιεχόμενο

Tο περιοδικό ειδικεύεται στη μελέτη της πρόσληψης των ιδεών του ευρωπαϊκού 18ου αιώνα στον ελληνικό χώρο και γενικότερα στη νοτιοανατολική Eυρώπη. Φιλοξενεί επίσης μελέτες για την ιστορία του έντυπου βιβλίου. Σε κάποιες περιπτώσεις δημοσιεύει άρθρα που χρονολογικά αναφέρονται στην προ του 18ου αιώνα εποχή αλλά και στον 19ο, καθώς ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις ρίζες αλλά και τις επιβιώσεις του Nεοελληνικού Διαφωτισμού. Γλώσσες των δημοσιευμάτων του είναι, εκτός από την ελληνική, η αγγλική, γαλλική, ιταλική και γερμανική.

Στην πολιτική του περιοδικού είναι να παρουσιάσει κατά καιρούς αφιερώματα. Ώς σήμερα έχουν δημοσιευτεί είκοσι επτά τόμοι, από τους οποίους έξι είναι αφιερώματα σε μελετητές του Nεοελληνικού Διαφωτισμού. Εξάλλου, το 2001 εκδόθηκε συνολικό Ευρετήριο των 20 πρώτων τόμων του ΕΡΑΝΙΣΤΗ.

Η δομή του περιοδικού διαρθρώνεται σε τρία μέρη: Μελετήματα, Παρασχολήματα και ένα τρίτο μέρος, το οποίο περιλαμβάνει Χρονικά από τη ζωή του Ομίλου και Ειδήσεις που αφορούν είτε σε εκδόσεις που ενδιαφέρουν τον μελετητή του Διαφωτισμού είτε αναγγελία τοπικών ή διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων.

 

Διαδικασία Ομότιμης Αξιολόγησης

Όλες οι εργασίες που υποβάλλονται προς δημοσίευση αξιολογούνται από την τετραμελή Συντακτική Επιτροπή.

Συχνότητα δημοσίευσης

Τα τελευταία χρόνια το περιοδικό εκδίδεται σε έντυπη μορφή ανά δύο χρόνια. Ο κάθε τόμος περιέχει από 250 ώς 500 σελίδες.

Πολιτική ανοικτής πρόσβασης

Το περιοδικό παρέχει άμεση ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό του με βάση την αρχή ότι η ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό έρευνα υποστηρίζει την παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων.

Ηλεκτρονικός Εκδότης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.

Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.

Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.

Συντελεστής

Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Ο Ερανιστής του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας/Κοινωνικά Δίκτυα – Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες" (Κωδικός Πράξης 296115), η οποία υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ιστορικό περιοδικού

O EPANIΣTHΣ εκδίδεται από τον Όμιλο Mελέτης του Eλληνικού Διαφωτισμού (OMEΔ) από το 1963. Aποτελεί ένα από τα αρχαιότερα διεθνώς περιοδικά που μετά τον πόλεμο άρχισαν να εκδίδονται για να φιλοξενήσουν μελέτες για τον 18ο αιώνα: το 1955 το Studies on Voltaire and the eighteenth century, το 1963 O Eρανιστής, το 1964 Dix-huitième siècle… (βλ. τα σχετικά στοιχεία στον τόμο Transactions of the Ninth International Congress on the Enlightenment, Oξφόρδη 1996, σ. 1483–1505). Το 1979 η Association pour l’Encouragement des Études Grecques en France απένειμε στον ΕΡΑΝΙΣΤΗ το βραβείο Ζάππα.