Υποβολές

Οδηγίες για τους Συγγραφείς


Ο ΕΡΑΝΙΣΤΗΣ δημοσιεύει άρθρα στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Οι οδηγίες που δίνονται παρακάτω ισχύουν και για τις πέντε γλώσσες. 

Επισκόπηση της διαδικασίας υποβολής εργασιών
Όλες οι εργασίες προς δημοσίευση που εμπίπτουν στο πεδίο ενδιαφερόντων του περιοδικού εξετάζονται υπό την προϋπόθεση ότι είναι πρωτότυπες και ότι έχουν αποσταλεί για δημοσίευση μόνο στον ΕΡΑΝΙΣΤΗ. Ο Διευθυντής Έκδοσης του περιοδικού εξετάζει τη δυνατότητα δημοσίευσης άρθρων που είναι προϊόντα ώριμης έρευνας και είναι διατυπωμένα σε άρτιο γραπτό λόγο. Οι υποβληθείσες εργασίες γίνονται δεκτές για δημοσίευση αποκλειστικά με βάση την αξία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αξιολόγησης από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής. Τα αναθεωρημένα με βάση τις παρατηρήσεις των κριτών άρθρα δημοσιεύονται σε έντυπη μορφή και στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του περιοδικού. Η αναθεωρημένη μορφή κάθε άρθρου πρέπει επίσης να ακολουθεί το σύστημα μορφοποίησης του περιοδικού, το οποίο περιγράφεται πιο κάτω. Τα άρθρα δημοσιεύονται ηλεκτρονικά σε μορφή pdf. Υποβάλλοντας μία εργασία για δημοσίευση στον ΕΡΑΝΙΣΤΗ, ο συγγραφέας αναλαμβάνει την ευθύνη για την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα, βεβαιώνει ότι με κανένα τρόπο δεν παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα τρίτων και αποδέχεται την πολιτική του ΕΡΑΝΙΣΤΗ για τα πνευματικά δικαιώματα. To περιοδικό προσφέρει ανάτυπα στους συγγραφείς των μελετημάτων.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
Η Συντακτική Επιτροπή επιλέγει τα βιβλία που ανταποκρίνονται στη θεματική του περιοδικού προκειμένου να τα παρουσιάσει από τις στήλες του.

Αρχική υποβολή
Εργασίες μέχρι 25.000 λέξεις υποβάλλονται στο περιοδικό σε έντυπη μορφή και σε μορφή αρχείου Microsoft Word (η υποβολή πρέπει να γίνει σε ένα ενιαίο αρχείο, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις εικόνες, τους πίνακες και τις υποσημειώσεις). Μεγαλύτερα άρθρα θα εξετάζονται μόνο κατ’ εξαίρεση. Το υποβαλλόμενο κείμενο πρέπει να συνοδεύεται από μία περίληψη του άρθρου στα αγγλικά ή στα γαλλικά μέχρι 150 λέξεις, η οποία θα τοποθετείται στο τέλος του κειμένου. Ο Διευθυντής Έκδοσης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει εργασίες προτού ξεκινήσει η διαδικασία της κρίσης. Εργασίες που περνούν στο στάδιο της κρίσης αποστέλλονται στα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής, από τα οποία ζητείται να αξιολογήσουν τις εργασίες μέσα σε ένα μήνα. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της κρίσης, ο Διευθυντής Έκδοσης ενημερώνει τον/τη συγγραφέα για την απόφαση να γίνει αποδεκτό το άρθρο προς δημοσίευση ως έχει ή κατόπιν αλλαγών ή ότι το άρθρο απορρίπτεται.

Αναθεωρημένη υποβολή
Ο/Η συγγραφέας καλείται να υποβάλει το άρθρο του/της στην τελική του μορφή μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης της αποδοχής του άρθρου για δημοσίευση στο περιοδικό. Η αναθεωρημένη έκδοση του άρθρου θα πρέπει να έχει λάβει υπόψη τις αλλαγές που έχουν προτείνει τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής. Μετά από την τελική υποβολή δεν επιτρέπονται μετατροπές στο άρθρο. Το αναθεωρημένο άρθρο πρέπει να είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναλύονται παρακάτω («Προδιαγραφές για τελική υποβολή») και να ακολουθεί τις προδιαγραφές της μορφής που περιγράφονται παρακάτω («Μορφή»). Οι εικόνες και όλες οι απαιτούμενες άδειες δημοσίευσης πρέπει να υποβληθούν στο περιοδικό με την κατάθεση της τελικής μορφής του άρθρου. Αναθεωρημένες εργασίες θα προωθηθούν στα τελικά στάδια δημοσίευσης (δηλαδή φιλολογική επιμέλεια, σελιδοποίηση και εκτύπωση) μόνο αφού έχει παραληφθεί το τεκμηριωτικό υλικό (π.χ. φωτογραφίες) και οι αναγκαίες άδειες αναπαραγωγής υλικού που αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία τρίτων (π.χ. φωτογραφίες, σχέδια), και υπό τον όρο ότι είναι διαμορφωμένες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του περιοδικού.

Προδιαγραφές για τελική υποβολή
Α. Τα παρακάτω πρέπει να υποβληθούν ως χωριστά ηλεκτρονικά αρχεία (το όνομα του κάθε αρχείου πρέπει να αποτελείται από το επίθετο του συγγραφέα και τη χαρακτηριστική συντομογραφία του τύπου του αρχείου, σύμφωνα με τα παρακάτω παραδείγματα):

1.    Αναθεωρημένη εργασία και υποσημειώσεις σε εκτύπωση και σε Microsoft Word (παράδειγμα: ΠαπαδόπουλοςΚείμενο.doc). Το αρχείο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής, με τη σειρά που παρατίθενται: Τον τίτλο της εργασίας, το όνομα (ονόματα) του/της συγγραφέα, τον φορέα στον οποίο ανήκει, την πλήρη ταχυδρομική του/της διεύθυνση, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το τηλέφωνο εργασίας, την περίληψη του άρθρου και το κυρίως κείμενο του άρθρου με τις υποσημειώσεις. Αν υπάρχουν αλλαγές στον τίτλο ή/και στην περίληψη του άρθρου πρέπει να επισημαίνονται στην εκτύπωση και στο ηλεκτρονικό αρχείο (με την εντολή Track changes).
2.    Εικόνες. Η κάθε μία υποβάλλεται ως ξεχωριστό αρχείο TIFF. Ο τίτλος του αρχείου περιλαμβάνει τον αριθμό που χαρακτηρίζει την εικόνα. Οι εικόνες αριθμούνται με αραβικούς αριθμούς με τη σειρά που εμφανίζονται στο κείμενο (παράδειγμα: ΠαπαδόπουλοςΕικόνα1.tiff ή ΠαπαδόπουλοςΣχέδιο1.tiff).
3.    Κατάλογος από λεζάντες σε αρχείο Microsoft Word. Καταγράψτε χωριστά με συνεχόμενη αρίθμηση σε αραβικούς αριθμούς τις λεζάντες όλων των εικόνων/σχεδίων που παρουσιάζονται στο κείμενο (παράδειγμα: ΠαπαδόπουλοςΛεζάντες.doc).
4.    Παραρτήματα ή κατάλογοι (εάν υπάρχουν) σε αρχείο Microsoft Word (παράδειγμα: ΠαπαδόπουλοςΠαράρτημα1.doc).
5.    Πίνακες (εάν υπάρχουν) σε αρχείο Microsoft Word (παράδειγμα: ΠαπαδόπουλοςΠίνακας1.doc). Ο κάθε πίνακας συνοδεύεται από μία λεζάντα στο κάτω μέρος του. Οι πίνακες αριθμούνται με συνεχόμενη αρίθμηση σε αραβικούς αριθμούς με τη σειρά που εμφανίζονται στο κείμενο.

Β. Η Εγγυοδοσία & Συμφωνία του συγγραφέα (διαθέσιμη εδώ σε pdf μορφή) αποστέλλεται υπογεγραμμένη από τον/τη συγγραφέα του Άρθρου μέσω τηλεομοιοτύπου (φαξ) στο περιοδικό στο (+30) 210 7246212.

Μορφή
Οι συγγραφείς καλούνται να ακολουθήσουν τους κρατούντες κανόνες κάθε γλώσσας όσον αφορά τον τονισμό, στη χρήση κεφαλαίων, στις ημερομηνίες και στις χρονολογικές περιόδους κτλ., και να τους εφαρμόζουν με συνέπεια σε όλο το άρθρο τους.
Γραμματοσειρές
Χρησιμοποιείστε γραμματοσειρές Unicode για γλώσσες που δεν χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο, όπως ελληνικά ή αραβικά. Γραμματοσειρές Unicode για τις περισσότερες γλώσσες διατίθενται χωρίς χρέωση στο διαδίκτυο.
Μεταγραφή σε λατινικούς χαρακτήρες
•    Οι συγγραφείς μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα μεταγραφής που προτιμούν, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια.
•    Εφόσον το άρθρο κατατίθεται προς δημοσίευση σε γλώσσα εκτός της ελληνικής, τότε οι παραπομπές σε δημοσιεύσεις σύγχρονων έργων γραμμένων σε ελληνικό, κυριλλικό, αραβικό ή άλλο αλφάβητο, εκτός του λατινικού, το όνομα του συγγραφέα μεταγράφεται σε λατινικό αλφάβητο. Οι τίτλοι των έργων παραμένουν ως έχουν στα ελληνικά, ενώ μεταγράφονται σε λατινικό αλφάβητο, εφόσον είναι γραμμένες στο κυριλλικό, αραβικό ή άλλο αλφάβητο εκτός του ελληνικού και του λατινικού.
•    Ο τόπος έκδοσης των δημοσιευμάτων της βιβλιογραφίας πρέπει να παραμένει στη γλώσσα έκδοσης του δημοσιεύματος στο οποίο γίνεται η παραπομπή. Κατ’ εξαίρεση, ο τόπος έκδοσης των δημοσιευμάτων της βιβλιογραφίας που έχουν εκδοθεί στο ελληνικό, κυριλλικό, αραβικό ή άλλο αλφάβητο εκτός του λατινικού πρέπει να μεταγράφονται στη γλώσσα του άρθρου που κατατίθεται προς έκδοση στον ΕΡΑΝΙΣΤΗ.
Παραθέματα
Παραθέματα που καταλαμβάνουν έκταση μέχρι τρεις αράδες θα πρέπει να δίνονται σε όρθια γράμματα με εισαγωγικά. Τα παραθέματα που καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση θα πρέπει να δίνονται σε πλάγια γράμματα, σε εσοχή παραγράφου.

Φωτογραφίες και λεζάντες
•    Οι φωτογραφίες υποβάλλονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που περιγράφονται πιο κάτω.
•    Η αρίθμηση των φωτογραφιών ή σχεδίων ή χαρτών πρέπει να είναι συνεχής, σε αραβικούς αριθμούς.
•    Οι αναφορές εντός του κειμένου σε φωτογραφίες ή χάρτες που δημοσιεύονται στο άρθρο πρέπει να ακολουθούν συνεχή αρίθμηση με τη σειρά που εμφανίζονται στο κείμενο.
•    Όλες οι εικόνες, τα σχέδια και οι χάρτες πρέπει να συνοδεύονται από λεζάντες. Εάν προέρχονται από άλλη δημοσίευση, η λεζάντα πρέπει να αναφέρεται στη δημοσίευση αυτή, συμπεριλαμβανομένης και της σελίδας ή/και εικόνας από την οποία έχει αντιγραφεί. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας ανήκουν σε τρίτους, πρέπει να γίνεται αναφορά σε αυτούς με τον τρόπο που οι ίδιοι υποδεικνύουν.
o    Παράδειγμα λεζάντας: Πανομοιότυπο της επιστολής του Κοραή (Goethe-und-Schiller-Archiv 33/159) (άδεια φωτ.: Stiftung Weimarer Klassik und Kunstsammlungen)
Κατάλογοι
Τα λήμματα καταλόγων πρέπει να έχουν συνεχόμενη αρίθμηση και να υπάρχει συνέπεια στον τρόπο παρουσίασης.
Πίνακες
Η αρίθμηση των πινάκων πρέπει να είναι συνεχόμενη κατά τη σειρά που παρουσιάζονται στο κείμενο, με αραβικούς αριθμούς. Οι πίνακες πρέπει να συνοδεύονται από λεζάντες στο κάτω μέρος τους.
Αριθμοί και μετρήσεις
Σε βιβλιογραφικές παραπομπές οι αραβικοί αριθμοί προτιμώνται από τους λατινικούς ή ελληνικούς για αναφορές σε αριθμήσεις περιοδικών, σειρών μονογραφιών κτλ. Οι μετρικές μονάδες πρέπει να αναγράφονται με αριθμητικά ψηφία και όχι ολογράφως (π.χ. 2μ.). Για κάθε είδους μετρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιείται το μετρικό σύστημα.

Υποσημειώσεις
Στις υποσημειώσεις ο αύξων αριθμός τους πρέπει να είναι κατωφερής και να ακολουθείται από τελεία. Οι βιβλιογραφικές αναφορές παρατίθενται σε υποσελίδιες υποσημειώσεις και όχι στο τέλος του άρθρου. Οι βιβλιογραφικές αναφορές παρατίθενται πλήρως την πρώτη φορά και συντομογραφούνται στη συνέχεια. Οι πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο του έργου, τη σειρά ή το περιοδικό (όπου χρειάζεται), τον τόπο δημοσίευσης, τη χρονολογία δημοσίευσης, και τις σελίδες. Οι συντομογραφημένες αναφορές πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα του συγγραφέα, μία λέξη ή φράση-κλειδί από τον τίτλο του έργου, καθώς και τις σελίδες. Το σύστημα αναφοράς με το όνομα του συγγραφέα και τη χρονολογία (Σύστημα Χάρβαρντ) δεν χρησιμοποιείται. Οι αναφορές πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένους αριθμούς σελίδων. Μέσα στο κείμενο, οι δείκτες των υποσημειώσεων πρέπει να τοποθετούνται μετά τα σημεία στίξης.
Παράδειγμα πλήρους βιβλιογραφικής αναφοράς:
C. Th. Dimaras, La Grèce au temps des Lumières, Genève 1969.
Παράδειγμα συντομογραφημένης βιβλιογραφικής αναφοράς:
C. Th. Dimaras, La Grèce..., ό.π., σ. 5-7 (ή Ό.π., σ. 5-7).
Παράδειγμα πλήρους βιβλιογραφικής αναφοράς σε άρθρο: Jacques Bouchard, «Les relations épistolaires de Nicolas Mavrocordatos avec Jean Le Clerc et William Wake», Ο Ερανιστής 11 (1974), 67-92.
Παράδειγμα συντομογραφημένης βιβλιογραφικής αναφοράς σε άρθρο: Jacques Bouchard, «Les relations épistolaires…», ό.π., 67-69 (ή Ό.π., σ. 67-69).

Προδιαγραφές βιβλιογραφικών αναφορών με παραδείγματα:

Άρθρο
R. Clogg, «The Library of the Levant Company’s factory in Smyrna (1805)», Ο Ερανιστής 11 (1974), 112-124.

Άρθρο σε συλλογικό τόμο
C. Th. Dimaras, «La fortune de Voltaire en Grèce», Mélanges offerts à Octave et Melpo Merlier à l’occasion du 25e anniversaire de leur arrivée en Grèce, t. 1, Athènes 1956, σ. 199-222.

Άρθρο σε πρακτικά συνεδρίου
Dimitris Spathis, «Les théories des Lumières sur le drame et Le Basilic d’Antonios Matessis», La Révolution française et l’Hellénisme moderne. Contribution hellénique à l’occasion du bicentenaire de la Révolution française, Actes du IIIe Colloque d’Histoire (Athènes 14-17 Octobre 1987), Αθήνα 1989, σ. 447-469.

Βιβλίο ενός συγγραφέα
G. Tolias, La médaille et la rouille. L’image de la Grèce moderne dans la presse littéraire parisienne (1794-1815), Paris-Athènes 1997.

Βιβλίο που ανήκει σε σειρά
Carl Dahlhaus, Alte Musik. Musiktheorie bis zum 17. Jahrhundert – 18. Jahrhundert [Gesammelte Schriften 3], Laaber 2001.

Μετάφραση
D. G. Apostolopoulos, La Révolution française et ses répercussions dans la société grecque sous domination ottomane. Réactions en 1798, μτφρ. Ελένη Μπότσογλου, Αθήνα 1997.

Ανατύπωση
Émile Legrand, Bibliographie Hellénique ou description raisonnée des ouvrages publiés par des Grecs aux XVe et XVIe siècles, Tome Premier, Paris 1885 (φωτ. ανατ. Paris 1903).

Αναθεωρημένη Έκδοση
Δ. Α. Ζακυθηνός, Le despotat grec de Morée (αναθ. έκδ. Χ. Μαλτέζου), Λονδίνο 21975.

Συντομογραφήσεις περιοδικών
Οι συντομογραφήσεις περιοδικών θα πρέπει γενικά να αποφεύγονται, διότι Ο ΕΡΑΝΙΣΤΗΣ απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό.
Αρκτικόλεξα
Τα αρκτικόλεξα πρέπει να αποδίδονται με κεφαλαιάκια χωρίς τελείες (π.χ. ΟΜΕΔ, ISECS).
Συντομογραφίες
Στον ΕΡΑΝΙΣΤΗ χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες συντομογραφίες:
εφ.    πβ.
κ.ά.    τ.
κ.ε.    τχ.
κτλ.    χ.τ.έ.
μτφρ.    χφ.
ό.π.    χ.χ.

Εικόνες
Οι εικόνες υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε μορφή TIFF. Οι συγγραφείς πρέπει να ενημερώσουν τον Διευθυντή Έκδοσης για τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ψηφιοποίηση των εικόνων, περιλαμβανομένης και της συγκεκριμένης έκδοσης του κάθε προγράμματος. Οι εικόνες πρέπει να υποβάλλονται με τον προσανατολισμό που επιθυμεί ο/η συγγραφέας, ενώ σε εικόνες αντικειμένων είναι καλό να υπάρχει κλίμακα. Όλες οι εικόνες πρέπει να έχουν συνεχόμενη αρίθμηση με τη σειρά που εμφανίζονται στο κείμενο. Ο Διευθυντής Έκδοσης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει εικόνες χαμηλής ποιότητας που δεν αντιστοιχούν στις προδιαγραφές του περιοδικού.

Προδιαγραφές εικόνων:
•    Μαυρόασπρες εικόνες
o    Οι μαυρόασπρες εικόνες πρέπει να έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας σε grayscale mode σε μορφή TIFF και πρέπει να προέρχονται από έντυπες φωτογραφίες υψηλής ποιότητας. Η ανάλυση πρέπει να είναι στα 350 dpi, σε μέγεθος ίσο με αυτό στο οποίο ο/η συγγραφέας επιθυμεί να εμφανίζονται στο άρθρο (100%).

•    Σχέδια και χάρτες
o    Τα σχέδια και οι χάρτες πρέπει να υποβάλλονται σε ανάλυση τουλάχιστον 1200 dpi και σε μέγεθος ίσο με αυτό στο οποίο ο/η συγγραφέας επιθυμεί να εμφανίζονται στο άρθρο (100%). Υποβάλλονται σε μορφή TIFF ως line art ή bitmap. Αρχεία μεγάλου μεγέθους πρέπει να αποθηκεύονται χρησιμοποιώντας LZW συμπίεση (compression), η οποία παρέχεται από την εφαρμογή. Τα σχέδια πρέπει να συνοδεύονται από την ένδειξη για τον Βορρά και από ένδειξη της κλίμακας.


Άδειες αναπαραγωγής
Ο συγγραφέας είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για την αναπαραγωγή υλικού, τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου ανήκουν σε τρίτους, όπως π.χ. εικόνες και σχέδια. Ο συγγραφέας είναι υπεύθυνος για τα έξοδα που σχετίζονται με την εξασφάλιση τέτοιων αδειών. Η παραγωγή των άρθρων ξεκινά μόνο αφού οι σχετικές άδειες φτάσουν στο περιοδικό.


Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Τα ονόματεπώνυμα καθώς και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που καταχωρούνται στον Ιστότοπο του περιοδικού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των στόχων του εν λόγω περιοδικού. To περιοδικό ως Υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται όπως ορίζεται από την οικεία νομοθεσία και συγκεκριμένα στον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία πάνω σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και να υλοποιεί την πολιτική απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων του epublishing.gr.