Οδηγίες για τους Συγγραφείς
Οδηγίες Συγγραφής
-Τίτλος και περίληψη-
Ο τίτλος του άρθρου θα πρέπει να είναι στο κέντρο στην κορυφή της σελίδας, με την περίληψη στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα να ακολουθεί. Η περίληψη δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 250 λέξεις, και θα πρέπει να συνοψίζει τα θέματα που συζητούνται, τη μεθοδολογία και τα συμπεράσματα.
-Διάστιχο, παράγραφοι και επικεφαλίδες-
Η απόσταση ανάμεσα στις γραμμές μιας παραγράφου ορίζεται σε μονό διάστιχο. Οι παράγραφοι πρέπει να έχουν πλήρη στοίχιση και η πρώτη γραμμή να έχει εσοχή 1 εκ. Όλες οι επικεφαλίδες πρέπει να πληκτρολογούνται σε ξεχωριστή γραμμή και να μην εμφανίζονται μαζί με το κείμενο. Δεν πρέπει να υπάρχουν επιπλέον κενά πριν ή μετά τις γραμμές.
-Υποσημειώσεις-
Η Ευλιμένη δεν χρησιμοποιεί παραπομπές εντός κειμένου, εκτός από αναφορές σε πρωτογενείς αρχαίες πηγές. Οι σημειώσεις πρέπει να είναι μορφοποιημένες ως υποσημειώσεις, αριθμημένες σε απλή σειρά.
-Γραμματοσειρές-
Το κυρίως κείμενο σε Baskerville Win95BT μέγεθος 11 και τα αρχαία ελληνικά κείμενα σε New Athena Unicode μέγεθος 10. Οι υποσημειώσεις σε Baskerville Win95BT μέγεθος 9 και αρχαία ελληνικά κείμενα σε New Athena Unicode μέγεθος 8.
-Εικόνες-
Οι εικόνες υποβάλλονται σε μορφή αρχείου .jpg ή .tiff και σε ανάλυση τουλάχιστον 1,200 dpi (dots per inch) προκειμένου για γραμμικά σχέδια και 400 dpi για εικόνες. Όλα τα εικονογραφικά στοιχεία πρέπει να είναι αριθμημένα σε απλή σειρά.
Οι εικόνες δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε άλλη επεξεργασία, εκτός από την απαραίτητη για λόγους ευκρίνειας (π.χ. προσαρμογή της αντίθεσης, των χρωμάτων κ.λπ.). Σε περίπτωση που γίνει η όποια επεξεργασία τους, οι συγγραφείς οφείλουν να διασφαλίσουν ότι η επεξεργασία δεν οδηγεί σε απώλεια ή παρερμηνεία δεδομένων.
Οι λεζάντες θα πρέπει να παρατίθενται όπως προτείνεται παρακάτω, με τις πηγές να τοποθετούνται σε παρένθεση και να τελειώνουν με τελεία, π.χ.:
Εικόνα 1. Κυμισάλα. Γενική άποψη από βορειοανατολικά (πηγή: ΚΑΡΠ).
Εικόνα 2. Σχέδιο του ναού του Αγίου Φωκά (σχέδιο Ν. Πετρόπουλου).
Εικόνα 3. Θέση Αλώνια/Μερούλι (Maiuri 1916, 286, εικ. 4).
Εικόνα 4. Ανδρικό μηριαίο οστό (Φωτογραφία Α.Π. Αγελαράκης).
-Βιβλιογραφικές αναφορές-
Οι πηγές που αναφέρονται στις υποσημειώσεις του κειμένου πρέπει να εμφανίζονται στο τέλος της εργασίας με πλήρεις βιβλιογραφικές πληροφορίες. Η κάθε αναφορά θα πρέπει να είναι σε πλήρη στοίχιση, με προεξοχή παραγράφου κατά 1 εκ. Τα βιβλιογραφικά λήμματα και οι παραπομπές θα πρέπει να παρατίθενται στη γλώσσα δημοσίευσής τους.
Μονογραφίες-Βιβλία
Ένας συγγραφέας
Ashton, S.A. 2008. Cleopatra and Egypt. Oxford: Wiley-Blackwell.
1 Ashton 2008, 35.
Δύο ή περισσότεροι συγγραφείς
Mielczarek, M. και M.I. Stefanakis 2019. Rhodes. The Ancient and Medieval Monuments in 1882-1884 and Count Karol Lanckoroński. Warsaw: Institute of Archaeology and Ethnology of the Polish Academy of Sciences.
1 Mielczarek και Stefanakis 2019, 112.
Blackman, D.J., B. Rankov, K. Baika, H. Gerding και J. Pakkanen 2013. Shipsheds of the Ancient Mediterranean. New York: Cambridge University Press.
1 Blackman κ.ά. 2013, 231-237.
Επιμέλεια έκδοσης ή μετάφραση
Stefanakis, M.I. (επιμ.) 2017. Kymissala. Archaeology-Education-Sustainability. Oxford: Archaeopress.
1 Stefanakis 2017, 109-110.
Μ.Ι. Στεφανάκης, Μ. Γιαννοπούλου και Μ. Αχιολά (επιμ.) 2023. Πολύτροπος. Τιμητικός τόμος για τον Καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη. Ρέθυμνο: Μεσογειακή Αρχαιολογική Εταιρεία.
1 Stefanakis κ.ά. 2023.
Μονογραφίες σε επιστημονικές σειρές
Ζαρίφης, Ν. 2023. Η Αρχιτεκτονική του Ιερού του Ερμή και της Αφροδίτης στη Σύμη Βιάννου (Ευλιμένη Σειρά 5). Ρέθυμνο: ΜΑΕ.
1 Ζαρίφης 2023, 55-57.
Μονογραφίες υπό δημοσίευση
Stefanakis, M.I. (υπό δημοσίευση). Kymissala through the Ages. Rhodes: University of the Aegean, Dept. of Mediterranean Studies.
1 Stefanakis (υπό δημοσίευση), 148.
Άρθρα σε συλλογικούς τόμους
Dreliossi-Herakleidou, Α. και N. Litinas 2017. “The Inscriptions of the Ancient Rhodian Deme of Kymissaleis”, στο M.I. Stefanakis (επιμ.), Kymissala. Archaeology-Education-Sustainability. Oxford: Archaeopress, 61-74.
1 Dreliossi και Litinas 2017, 65-69.
Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά
Mavroudis, G. και M.I. Stefanakis 2021. “Some (Preliminary) Observations on Attic Black-Figure Pottery from Naukratis”, Journal of Ancient Egyptian Interconnections 32, 17-38.
1 Mavroudis και Stefanakis 2021, 22-24.
Δικτυογραφία
Παραπομπές σε διαδικτυακές σελίδες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη διεύθυνση URL και να ακολουθεί η ημερομηνία τελευταίας ανάκτησης.
-Στοιχεία επικοινωνίας-
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να δίνουν στοιχεία επικοινωνίας (ιδιότητα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).
-Δήλωση απορρήτου-
Τα ονόματα και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εισάγονται σε αυτόν τον ιστότοπο του περιοδικού θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους δηλωμένους σκοπούς αυτού του περιοδικού και δεν θα διατίθενται για οποιονδήποτε άλλο σκοπό ή οπουδήποτε αλλού.