Σχετικά με το περιοδικό


Θεματική περιοχή και περιεχόμενο

Το Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας/Bulletin of Geological Society of Greece είναι ένα επιστημονικό περιοδικό του κλάδου των Γεωεπιστημών,  που δημοσιεύεται  από το 1953 από την  Ελληνική Γεωλογική Εταιρία. Το Δελτίο της ΕΓΕ δημοσιεύει πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα και άρθρα ανασκόπησης σε όλα τα πεδία των Γεωεπιστημών, όπως:

Στο περιοδικό δημοσιεύονται πρωτότυπα άρθρα  στα οποία συμπεριλαμβάνεται ένα  ευρύ φάσμα  των γεωλογικών επιστημών, όπως:

Γεωδυναμική, Γεωμορφολογία, Διδακτική,  Γεωλογία Τεταρτογενούς, Γεωλογική Κληρονομιά, Γεωπάρκα και Γεωτουρισμός, Γεωφυσική, Γεωχρονολόγηση, Γεωχημεία, Γεωθερμία, Ηφαιστειολογία, Θαλάσσια Γεωλογία,  Ορυκτολογία και Κρυσταλλογραφία, Τηλεπισκόπηση, GNSS-Γεωδαισία, Ιζηματολογία, Κοιτασματολογία, Παλαιοοικολογία,  Παλαιοντολογία, Παλαιοωκεανογραφία, Περιβαλλοντική Γεωλογία, Πετρολογία,   Σεισμολογία, Στρωματογραφία,  Τεκτονική, Τεχνική Γεωλογία, Τεχνική Σεισμολογία,   Υδρογεωλογία και Υδρολογία, Υδροχημεία, Φυσικές Καταστροφές, Φυσική Γεωγραφία, Ωκεανογραφία

Τα πλήρη κείμενα των εργασιών  προς δημοσίευση θα  εκδίδονται  πλέον ηλεκτρονικά από την υπηρεσία ePublishing του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Το Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας/Bulletin of the Geological Society of Greece δημοσιεύεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Κάθε εργασία αξιολογείται από τουλάχιστον δύο ανεξάρτητους κριτές που επιλέγονται από την Συντακτική Επιτροπή με βάση το ερευνητικό τους πεδίο.

Οι εργασίες εξετάζονται προσεκτικά πριν από τη λήψη αποφάσεων ως προς τη δημοσίευση ή μη της εργασίας. Κάθε εργασία έχει ένα μοναδικό αριθμό άρθρου DOI number, το οποίο θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σελίδα της εργασίας.

Διαδικασία Ομότιμης Αξιολόγησης

Η Υποβολή των άρθρων υποδηλώνει ότι είναι πρωτότυπα, αδημοσίευτα και δεν έχουν υποβληθεί για δημοσίευση σε άλλο περιοδικό. Έχουν εγκριθεί για δημοσίευση από όλους τους συν-συγγραφείς, εφόσον υπάρχουν, καθώς και από το ίδρυμα όπου έχει διεξαχθεί η έρευνα εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο και αναγκαίο. Οι εργασίες κρίνονται με βάση την πρωτοτυπία των δεδομένων τους, την ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους, τις ιδέες, καθώς και το βαθμό στον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ευρύτερους συσχετισμούς. Όλες οι εργασίες υπόκεινται σε κρίση από δύο τουλάχιστον κριτές, σχετικούς πάντα με το θεματικό πεδίο υποβολής. Τα άρθρα τα οποία γίνονται δεκτά δημοσιεύονται συνήθως με σειρά υποβολής. Σε περίπτωση, που ένας από τους δυο αξιολογητές έχει αντικρουόμενα σχόλια για την ίδια εργασία, τότε ο εκδότης του περιοδικού αποστέλλει την εργασία σε ένα τρίτο κριτή, πριν καταλήξει στην τελική απόφαση. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται περισσότερος χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης. Τέλος, η συντακτική επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τις εκθέσεις των κριτών και να λάβει την τελική απόφαση, ώστε να αποδεχθεί ή να απορρίψει την εργασία προς δημοσίευση.

Συχνότητα δημοσίευσης

Το Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας με e-ISSN: 2529-1718 δημοσιεύεται από την Ελληνική Γεωλογική Εταιρία (ΕΓΕ, www.geosociety.gr ) τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Σε περιπτώσεις Επιστημονικών Ημερίδων ή Επιστημονικών Συνεδρίων δύναται να εκδίδεται επιπλέον τόμος προς δημοσίευση των εργασιών που παρουσιάστηκαν. Τέτοιου είδους ενέργειες εφαρμόζονται, βάση των κριτηρίων της Ελληνική Γεωλογική Εταιρία.

Πολιτική ανοικτής πρόσβασης

Το περιοδικό παρέχει άμεση ανοικτή πρόσβαση στα περιεχόμενα του, με βάση την αρχή ότι η ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό έρευνα υποστηρίζει την παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων.

Το Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τα υποβεβλημένα άρθρα ή/και τα υπό επιμέλεια άρθρα ή/και τα δημοσιευμένα άρθρα σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια (π.χ. αποθετήριο SSOAR για τις Κοινωνικές Επιστήμες), πριν και μετά τη δημοσίευσή τους στο Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται.

Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους.
Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php.

Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το Open AIRE (www.openaire.eu), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.

Δήλωση περί δεοντολογίας

Η Συντακτική Επιτροπή του Δελτίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των ενδεδειγμένων πολιτικών δημοσίευσης επιστημονικού περιεχομένου. Ενέργειες συγγραφέων ή/και συνεργατών του περιοδικού που απορρέουν από -ή οδηγούν σε- παραβάσεις των πολιτικών αυτών, θα αναφέρονται και θα αντιμετωπίζονται καταλλήλως.

Ηλεκτρονικός Εκδότης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.

Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.

Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.

Συντελεστής

Από το 1953 έως το 2016 η έκδοση του περιοδικού υποστηριζόταν οικονομικά από τις συνδρομές των μελών της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.  Επιπλέον, τόμοι οι οποίοι εκδίδονται υποστηρίζονται από τις εγγραφές των μελών των  επιστημονικών συνεδρίων. 

Ιστορικό περιοδικού

Η πρώτη έκδοση του περιοδικού με την επωνυμία “Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας”, πραγματοποιήθηκε το 1953 και περιείχε 14 επιστημονικές εργασίες. Αφορμή της έκδοσης αυτής αποτέλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1950, γεγονός το οποίο ενέπνευσε το ΔΣ της ΕΓΕ στο σχεδιασμό του λογότυπου ο οποίος συμπεριελήφθη και στο εξώφυλλο του περιοδικού. Από την ίδρυσή του η θεματολογία του περιοδικού αναφερόταν σε ποικίλους τομείς γεωλογικού ενδιαφέροντος όπως Τεκτονική, Γεωμορφολογία, Σεισμολογία, και Παλαιοντολογία και έκτοτε εκδίδεται σε ετήσια βάση συνεισφέροντας στη διάδοση γνώσεων και πληροφοριών σε ότι αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες και τα αποτελέσματα ερευνών Ελλήνων και ξένων  επιστημόνων κυρίως στον Ελλαδικό χώρο. Σημαντική συνεισφορά στις εκδόσεις του περιοδικού αποτελούν οι ειδικοί τόμοι των διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας κάθε τρία χρόνια καθώς και οι τόμοι ημερίδων των επιστημονικών επιτροπών.  Από το 1999 καθιερώνεται επίσημα στις ετήσιες εκδόσεις, ο αγγλικός τίτλος “Bulletin of the Geological Society of Greece”, μαζί με τον ελληνικό τίτλο, ο οποίος μέχρι τότε αναφερόταν μόνο στους τόμους των διεθνών επιστημονικών συνεδρίων.