Flood reconstruction using botanical evidence in Rapentosa catchment, in Marathon, Greece.
Περίληψη
Η δενδρομορφολογία έχει αποτελέσει στο παρελθόν σημαντικό εργαλείο στην ανάλυση πλημμυρών, ειδικότερα στις περιοχές όπου τα ενόργανα υδρολογικά δεδομένα είναι ελλειπή. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην ανάλυση πληγών πρόσκρουσης στη βλάστηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια πλημμυρικών επεισοδίων, στο ρέμα της Ραπεντώσας, στην περιοχή του Μαραθώνα. Για το σκοπό αυτό, εξετάσθηκαν οι συνθήκες ροής και οι διαστάσεις τις κοίτης στις υπό μελέτη θέσεις, και υπολογίσθηκε η απορροή. Παράλληλα, λήφθηκαν πυρήνες με τη χρήση ειδικού οργάνου με σκοπό την χρονολόγηση των πληγών αυτών. Ακολούθως, χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της υδραυλικής προσομοίωσης με σκοπό την αναπαράσταση της πλημμύρας με τη μεγαλύτερη απορροή. Από την ανάλυση προέκυψαν απορροές μεταξύ 17.1 m3/s και 84.9 m3/s κατά τη διάρκεια τουλάχιστον τριών πλημμυρικών γεγονότων το 1996, το 1998 και το 2001. Από την μοντελοποίηση του συμβάντος του 2001, το οποίο παρουσίασε τις υψηλότερες τιμές απορροής, υπολογίσθηκε η έκταση και το βάθος της πλημμύρας.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Diakakis, N. (2013). Flood reconstruction using botanical evidence in Rapentosa catchment, in Marathon, Greece. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(3), 1388–1396. https://doi.org/10.12681/bgsg.10942
- Ενότητα
- Φυσικές Καταστροφές
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.