Carbonate and organic carbon content in the recent sediments of Elefsis bay as indicators for the paleoenviromental evolution of the system.
Περίληψη
Κατά τη διάρκεια του Ολοκαίνου έως σήμερα ο κόλπος της Ελευσίνας λειτουργεί ως ένα ημίκλειστο σύστημα με δυσκολία στην ανανέωση νερού. Σε πολλές περιπτώσεις, δειγματοληψίες αποκάλυψαν το πρόβλημα της ανοξίας που επικρατεί στον κόλπο, το οποίο και επιδεινώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αναλύσεις που έγιναν σε πυρήνα από τον κόλπο της Ελευσίνας έδειξαν αξιοσημείωτες μεταβολές σε ανθρακικά και οργανικό υλικό, με βάση τα οποία έγινε η αξιολόγηση και η μελέτη της παλαιοπεριβαντολογικής εξέλιξης του κόλπου. Οι μεταβολές αυτές των ανθρακικών οφείλονται στην διαφορετική απόθεση ανθρακικού ασβεστίου βιογενούς προελεύσεως, (πιθανότατα και από ανόργανη απόθεση). Η διακύμανση του οργανικού άνθρακα είναι ακόμα ένας μάρτυρας της περιορισμένης κυκλοφορίας των υδάτων μέσα στον κόλπο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Petropoulos, A., Androni, A., Ntamkarelou, T., & Anagnostou, C. (2013). Carbonate and organic carbon content in the recent sediments of Elefsis bay as indicators for the paleoenviromental evolution of the system. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(3), 1562–1571. https://doi.org/10.12681/bgsg.10995
- Ενότητα
- Θαλάσσια Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.