The Morphotectonic units of Ikaria island – Contribution in the natural hazards research
Περίληψη
ενός μεν της διαχρονικής εξέλιξης της νήσου, όπως αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της γεωδυνα-μικής εξέλιξης του ελληνικού τόξου και ιδιαίτερα κατά τα τελευταία στάδια από το Αν. Μειόκαινο και μετά, αφ' ετέρου δε της δράσης των εξωγενών παραγόντων, αλλά και της ανθρώπινης παρέμβασης.
Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία υπαίθρου και την ανάλυση, επεξεργασία και αξιολόγησή τους μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών (χρήση GIS, ανάλυση γεωγραφικών και περιγραφικών δεδο-μένων) προσδιορίστηκαν για την νήσο συγκεκριμένες μορφοτεκτονικές ενότητες. Η διάκριση των μορφοτεκτονικών ενοτήτων διαφαίνεται μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και έγκειται τόσο στη λιθολογική διαφοροποίηση (γρανίτης, μεταμορφωμένα, μεταλπικοί σχηματισμοί) και στο διαφορετικό τεκτονισμό (ρήγματα αποκόλλησης, ρήγματα οριζόντιας ολίσθησης, κανονικά ρήγματα), όσο και στην ιδιαίτερη μορφολογία (κατανομή κλίσεων, ασυμμετρίες υδρογραφικού δικτύου, επιφά-νειες επιπέδωσης, μορφολογικές ασυνέχειες κλπ.).
Η σύνθεση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε μορφοτεκτονικής ενότητας σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρέμβαση (πυρκαγιές, ανεξέλεγκτη βόσκηση κλπ.), καθορίζει και το είδος, την ένταση και το γεωγραφικό εντοπισμό των φυσικών κινδύνων που εκδηλώνονται στις διάφορες περι-οχές του νησιού, όπως κατολισθήσεις, διάβρωση, πλημμύρες, σεισμική δραστηριότητα, μεταβολές αναγλύφου, μεταβολές ακτογραμμών κλπ.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Efraimiadou, H., Lozios, S., & Evelpidou, N. (2011). The Morphotectonic units of Ikaria island – Contribution in the natural hazards research. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 44, 79–89. https://doi.org/10.12681/bgsg.11438
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.