THERAPEUTIC MUD OCCURRENCES IN GREECE: MINERALOGICAL AND GEOCHEMICAL COMPOSITION OF THE SAGIADA MUD (THESPROTIA PREFECTURE)
Περίληψη
Η παρούσα εργασία αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια χαρακτηρισμού των ορυκτολογικών και γεωχημικών χαρακτηριστικών του πηλού της Σαγιάδας (Νομός Θεσπρωτίας), όπου εντοπίζεται μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές εμφανίσεις ιαματικού πηλού στην Ελλάδα. Η μελέτη αυτή αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται από το Ι.Γ.Μ.Ε. για το χαρακτηρισμό των ελληνικών ιαματικών πηλών. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της περιθλασιμετρίας ακτίνων–X (XRD), διαφορικής θερμικής ανάλυσης (DTA), οπτικής μικροσκοπίας και ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης (SEM), ο πηλός της Σαγιάδας συνίσταται από χαλαζία, αστρίους, αργιλικά ορυκτά, όπως ιλλίτης, καολινίτης, χλωρίτης και βερμικουλίτης, και ασβεστίτη, καθώς και από δευτερεύοντα ορυκτά, όπως αλίτης και σιδηροπυρίτης. Επίσης εντοπίστηκαν ίχνη από μοσχοβίτη και γύψο. Οι χημικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση φασματομετρίας ακτίνων–X (XRF) και φασματομετρίας μάζας επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος (ICP-MS), για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των πηλών σε κύρια στοιχεία και ιχνοστοιχεία, αντίστοιχα. Σε σύγκριση με πηλοειδή από την Ισπανία και το εύρος τιμών των πλημμυρικών ιζημάτων από την Ευρώπη, ο φυσικός πηλός της Σαγιάδας παρουσιάζει ανάλογη σύσταση.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Athanassoulis, C., Zaimis, S., Chatziapostolou, A., & Agalaniotou, S. (2016). THERAPEUTIC MUD OCCURRENCES IN GREECE: MINERALOGICAL AND GEOCHEMICAL COMPOSITION OF THE SAGIADA MUD (THESPROTIA PREFECTURE). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(2), 616–624. https://doi.org/10.12681/bgsg.11766
- Ενότητα
- Engineering Geology, Hydrogeology, Urban Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.