NUMERICAL MODELLING OF SLOPE STABILITY IN OPEN PIT LIGNITE MINES: A COMPARATIVE STUDY
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία μελετάται η ευστάθεια των πρανών ενός επιφανειακού
λιγνιτωρυχείου με τη χρήση αριθμητικών μεθόδων (πεπερασμένων στοιχείων και
πεπερασμένων διαφορών), υπό το πρίσμα τριών διαφορετικών γεωτεχνικών
προγραμμάτων, προκειμένου να διερευνηθούν οι βασικές ομοιότητες και διαφορές τους. Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται με την τεχνική της απομείωσης διατμητικής αντοχής, σε στραγγισμένες συνθήκες, με παραδοχή επίπεδης ανηγμένης παραμόρφωσης και με χρήση καταστατικών μοντέλων Mohr-Coulomb. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα τρία προγράμματα επέδειξαν ποιοτικά μια καλή συμφωνία στον προσδιορισμό του συντελεστή ασφαλείας και στην αναπαράσταση της κινητικής του μηχανισμού κατάρρευσης, ενώ μικρές διαφορές παρατηρήθηκαν στον εντοπισμό των ζωνών διάτμησης. Σημαντικές διαφορές εμφανίσθηκαν ως προς το εύρος των περιοχών που πληρείται το κριτήριο αστοχίας (ζώνες πλαστικότητας), καθώς και ως προς το εύρος περιοχών σε εφελκυσμό. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο πρόβλημα που μελετήθηκε δύναται να αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά και από τα τρία προγράμματα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Deliveris, A., Zevgolis, I., & Koukouzas, N. (2016). NUMERICAL MODELLING OF SLOPE STABILITY IN OPEN PIT LIGNITE MINES: A COMPARATIVE STUDY. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(2), 671–680. https://doi.org/10.12681/bgsg.11773
- Ενότητα
- Engineering Geology, Hydrogeology, Urban Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.