GIS: A USEFUL TOOL FOR MANAGING OF TRANSBOUNDARY AQUIFERS: A CASE STUDY FROM PRESPA LAKE BASIN
Περίληψη
H λεκάνη των Πρεσπών είναι μια διασυνοριακή λεκάνη απορροής μεταξύ των χωρών Αλβανία-Ελλάδα-ΠΓΔΜ. Η περιοχή αυτή έχει μια πολύ περίπλοκη γεωλογία. Τα κύρια υδροφόρα συστήματα αναπτύσσονται σε ανθρακικά πετρώματα (καρστικοί υδροφορείς) που διασχίζουν διεθνή σύνορα (διασυνοριακοί υδροφορείς). Ένας χάρτης κατασκευάστηκε σε περιβάλλον GIS, όπου κάθε διαφορετική γεωλογική ηλικία έχει ένα δείκτη, σε ένα πολύγωνο, με τον αντίστοιχο γεωλογικό σχηματισμό. Ο χάρτης έχει ψηφιοποιηθεί με ένα πρόγραμμα AutoCAD και στη συνέχεια όλα τα επίπεδα εξήχθησαν στο πλαίσιο του GIS. Ο χάρτης αυτός χρησιμεύει και ως βάση δεδομένων των γενικών χαρακτηριστικών, όπως το είδος των αποθέσεων, ο συντελεστής κατείσδυσης, οι παροχές των γεωτρήσεων και των πηγών, υπόγεια νερά και η υδροπερατότητα. Επιπλέον, χημικά δεδομένα μπορεί να προστεθούν στο χάρτη, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υπόγεια και επιφανειακά νερά. Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και συντονισμού διασυνοριακών λεκανών.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kiri, E. (2016). GIS: A USEFUL TOOL FOR MANAGING OF TRANSBOUNDARY AQUIFERS: A CASE STUDY FROM PRESPA LAKE BASIN. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(2), 750–759. https://doi.org/10.12681/bgsg.11781
- Ενότητα
- Engineering Geology, Hydrogeology, Urban Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.