DESALINATION AND BOREHOLE CONSTRUCTION FOR ABSTRACTION OF SALINE WATER AND CHANNELING BRINE DISPOSAL
Περίληψη
Η εργασία αποβλέπει στην παρουσίαση όλων των τεχνικών λεπτομερειών αλλά και επιστημονικών κριτηρίων, βάση των οποίων υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστεί μια υδρογεώτρηση για απόληψη υφάλμυρου νερού και την διοχέτευση του αλμόλοιπου σε άλλη υδρογεώτρηση. Η μεθοδολογία αυτή επιδιώκει να αποδείξει ότι η τεχνική της απόληψης υφάλμυρου (ή και θαλασσινού νερού) μέσω υδρογέωτρησης και η διοχέτευση του υπολείμματος σε άλλη υδρογέωτρηση έχει πολλαπλά προτερήματα σε σχέση με την κλασική μέθοδο της απευθείας απόληψης και της επιστροφής του υπολείμματος στον θαλάσσιο χώρο. Τα προτερήματα αυτά συνοψίζονται στο ότι η θέση απόληψης μπορεί να βρίσκεται στην ενδοχώρα και υψομετρικά σε θέση αρκετά ευνοϊκή. Επίσης η διοχέτευση του υπεράλμυρου υπολείμματος σε παρακείμενη υδρογεώτρηση είναι ασφαλέστερη από περιβαλλοντικής άποψης γιατί, δεν διαταράσσει την χλωρίδα και την πανίδα στην βενθική ζώνη του θαλάσσιου χώρου αλλά και οικονομικότερη λύση απ’ ότι η διοχέτευση να γίνεται απευθείας στο θαλάσσιο χώρο. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υδρογεωλογικές συνθήκες στη περιοχή του έργου να εξασφαλίζουν υψηλή υδροπερατότητα και υδραυλική επικοινωνία με τον θαλάσσιο χώρο. Η εφαρμογή αυτής της τεχνικής πραγματοποιήθηκε με σχετική επιτυχία στην περίπτωση της νήσου Αγκίστρι (και ομώνυμου Δήμου) που βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο ,νοτιοδυτικά της νήσου Σαλαμίνας. Παρόλο που η απόσταση μεταξύ των δύο υδρογεωτρήσεων θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη, έτσι ώστε αποτραπεί λόγω ακτίνας επίδρασης ο κίνδυνος δυναμικής εισροής αλμόλοιπου προς την γεώτρηση απόληψης με συνέπεια την βλάβη των μεμβρανών όσμωσης, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων της δοκιμαστικής άντλησης αυτό διασφαλίστηκε με τη τοποθέτηση των κατάλληλων αισθητήρων αλατότητας.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Sampatakakis, P., Manthos, G., & Kepas, A. (2016). DESALINATION AND BOREHOLE CONSTRUCTION FOR ABSTRACTION OF SALINE WATER AND CHANNELING BRINE DISPOSAL. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(2), 938–948. https://doi.org/10.12681/bgsg.11798
- Ενότητα
- Engineering Geology, Hydrogeology, Urban Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.