FUTURE DROUGHT PROJECTION FOR THE GREEK REGION
Περίληψη
Η ξηρασία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερούς παράγοντες του κλίματος. Οι επιπτώσεις της ξηρασίας σε μία περιοχή είναι σύνθετες διότι επηρεάζουν ταυτόχρονα πολλούς τομείς, όπως είναι το κλίμα, η γεωργία, η οικονομία αλλά και γενικότερα τη δομή της κοινωνίας. Η παρούσα μελέτη ασχολείται μόνο με τη μετεωρολογική ξηρασία, και ειδικότερα μελετά το φαινόμενο της ξηρασίας μέσω του δείκτη Standardized Precipitation Index (SPI). Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια ξηρασίας τα οποία πολλές φορές ξεπερνούν τις 10 συνεχόμενες ημέρες ξηρασίας (dry spells). Επίσης, τα τελευταία χρόνια τα κλιματικά περιοχικά μοντέλα έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέος στη μελέτη των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών σε διάφορες περιοχές στο πλανήτη. Τα δεδομένα βροχόπτωσης από πέντε περιοχίκα κλιματικά μοντέλα (RCMs) έχουν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του δείκτη SPI στην ελληνική περιοχή, για τη περίοδο αναφοράς και δύο μελλοντικές περιόδους έως το τέλος του 21ου αιώνα. Όλα τα μοντέλα δείχνουν μία τάση ελάττωσης της διαμέσου του SPI δείκτη στη διάρκεια της μελετώμενης περιόδου. Για τη πρώτη μελλοντική περίοδο, 2021 με 2050, υπάρχει ένα σαφές σήμα για μία ξηρή δεκαετία προς το τέλος της περιόδου που είναι πιο εμφανής νησιωτικές περιοχές. Αντίθετα, στη δεύτερη μελλοντική περίοδο, 2071 με 2100,υπάρχει αυξητική τάση του δείκτη που σημαίνει περισσότερα κανονικά ή υγρά έτη.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Anagnostopoulou, C. (2016). FUTURE DROUGHT PROJECTION FOR THE GREEK REGION. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(2), 1038–1045. https://doi.org/10.12681/bgsg.11808
- Ενότητα
- Engineering Geology, Hydrogeology, Urban Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.