THE HELLENIC NATIONAL TSUNAMI WARNING CENTER: RESEARCH, OPERATIONAL AND TRAINING ACTIVITIES
Περίληψη
Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) ιδρύθηκε στην Ελλάδα με νόμο, το Σεπτέμβριο του 2010, και λειτουργεί ως ιδιαίτερη μονάδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ-ΓΙ). Το κέντρο λειτουργεί σε 24/7 βάση και σκοπό έχει την παρακολούθηση της εκδήλωσης τσουνάμι στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο, παρέχοντας μηνύματα προειδοποίησης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Από τον Αύγουστο του 2012, το ΕΚΠΤ ενεργεί ως Υποψήφιος Πάροχος Υπηρεσιών Τσουνάμι (CTSP) στο πλαίσιο του Σύστηματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι στο Βορειοανατολικό Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τις γειτονικές θάλασσες (NEAMTWS) της IOC/UNESCO. Η λειτουργία του ΕΚΠΤ βασίζεται στο εθνικό δίκτυο σεισμογράφων και παλιρροιογράφων του ΕΑΑ και αξιοποιεί ποικιλία βάσεων δεδομένων, αλγορίθμων και υπολογιστικών εργαλείων. Η συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, στο πλαίσιο σημαντικών ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, ενισχύει την επιστημονική κατάρτιση του κέντρου. H εκπαίδευση του προσωπικού που συμμετέχει στην 24-ωρη λειτουργία του κέντρου, διεξάγεται συνεχώς μέσω δοκιμών και ασκήσεων, προκειμένου να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Από τον Αύγουστο του 2012 το ΕΚΠΤ ως επιχειρησιακό κέντρο έχει εκδώσει έγκαιρα 14 μηνύματα προειδοποίησης για πιθανά τσουνάμι μετά από ισχυρούς σεισμούς.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Papadopoulos, G., Tselentis, G., Charalampakis, M., & all the scientific staff of the Institute of Geodynamics1, all the scientific staff of the I. (2016). THE HELLENIC NATIONAL TSUNAMI WARNING CENTER: RESEARCH, OPERATIONAL AND TRAINING ACTIVITIES. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(2), 1100–1109. https://doi.org/10.12681/bgsg.11815
- Ενότητα
- Κλιματολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.