LOCAL EARTHQUAKE TOMOGRAPHY IN THE BROADER AREA OF WESTERN CORINTH GULF
Περίληψη
Η παρούσα εργασία περιγράφει τα αποτελέσματα της τρισδιάστατης τομογραφίας που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού Κόλπου με σκοπό την χαρτογράφηση ενεργών τεκτονικών δομών. Για την πραγματοποίηση της παρούσης μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από περισσότερους των 2,000 σεισμών οι οποίοι καταγράφηκαν από το Ενιαίο Σεισμολογικό Δίκτυο και το αντίστοιχο του Εργαστηρίου της Κορινθιακής Τάφρου (CRLN).Με την τομογραφική αντιστροφή παράγουμε και πραγματοποιούμε την ερμηνεία τρισδιάστατων μοντέλων κυμάτων χώρου (Vp, Vs) και του αντίστοιχου λόγου τους (Vp/Vs) για την περιοχή μελέτης. Τα τελικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ορισμένες ενδιαφέρουσες δομές, κυρίως όσον αφορά τον λόγο Vp/Vs,που συσχετίζουν την κατανομή των προσδιορισθέντων υποκέντρων με διαφοροποιήσεις στη λιθολογία ή στο περιεχόμενο των γεωλογικών σχηματισμών σε ρευστά. Στην περιοχή του Πατραϊκού, ένας ανερχόμενος δόμος υψηλής ταχύτητας εντοπίστηκε, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να συνδεθεί με την τεκτονική αλατούχων δόμων στο Αλπικό υπόβαθρο, γεγονός που επηρεάζει την κυκλοφορία των ρευστών καθώς και τη δράση των τοπικών ρηγμάτων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Karakonstantis, A., & Papadimitriou, P. (2016). LOCAL EARTHQUAKE TOMOGRAPHY IN THE BROADER AREA OF WESTERN CORINTH GULF. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(3), 1143–1152. https://doi.org/10.12681/bgsg.11820
- Ενότητα
- Γεωφυσική και Σεισμολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.