A STUDY OF MICROTREMOR HVSR IN THE RIO-ANTIRIO AREA, (GREECE)
Περίληψη
τεχνική HVSR-Nakamura εφαρμόστηκε στην περιοχή του Ρίου-Αντιρίου (κεντρική Ελλάδα), σε καταγραφές σεισμικού εδαφικού θορύβου. Αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα 7 ημερών από 12 σταθμούς ενός προσωρινού σεισμικού δικτύου, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή. Οι σταθμοί ήταν διατεταγμένοι κατά μήκος ενός προφίλ και απείχαν μεταξύ τους περί τα 500m. Η επεξεργασία έγινε κυρίως μέσω του λογισμικού Geopsy. Σκοπός της μελέτης ήταν ο υπολογισμός της θεμελιώδους συχνότητας του κάθε σταθμού και η μεταβολή αυτής με το χρόνο και το αζιμούθιο. Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι για την πλειονότητα των σταθμών του προφίλ, οι κορυφές του λόγου HVSR δεν έχουν μεγάλα πλάτη ενώ υπάρχουν περισσότερες της μίας κορύφες, γενικά σταθερές καθ’ όλη την καταγεγραμμένη διάρκεια. Αναφορικά με το αζιμούθιο κάποιοι σταθμοί εμφανίζουν σταθερές, δεσπόζουσες διευθύνσεις στις οποίες οι τιμές του φασματικού λόγου είναι ισχυρότερες, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και για τον ίδιο σταθμό η διευθύνσεις αυτές μπορεί να αλλάζουν για διαφορετικές κορυφές. Τέλος, έγινε εκτίμηση της γεωμετρίας και του πάχους των υπερκείμενων ιζημάτων, με βάση τις ταχύτητες Vs για τους σχηματισμούς από μετρήσεις crosshole σε κοντινές γεωτρήσεις.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Norda, M., Prapiga, A., Paraskevopoulos, P., & Tselentis, G. (2016). A STUDY OF MICROTREMOR HVSR IN THE RIO-ANTIRIO AREA, (GREECE). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 50(3), 1194–1203. https://doi.org/10.12681/bgsg.11825
- Ενότητα
- Γεωφυσική και Σεισμολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.