ΟΙ ΜΥΛΟΠΕΤΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΤΩΝ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Περίληψη
Στα όρια των Νομών Ροδόπης και Εβρου δυτικά και νοτιοδυτικά του χωριού Πετρωτά βρίσκεται λατομείο εκμετάλλευσης μυλόπετρας. Το λατομείο αναπτύχθηκε σε ρυολιθικό πυροκλαστικό λατυποπαγές (λαπιλικοί και αδρομερείς όξινοι τόφφοι) το οποίο αποτελεί τμήμα των ηφαιστειακών σχηματισμών του τεκτονικού βυθίσματος της τριτογενούς λεκάνης των Πετρωτών. Η εξορυκτική δραστηριότητα έλαβε χώρα σε έκταση 250 στρεμμάτων με αρκετά μέτωπα εξόρυξης. Στο δάπεδο του λατομείου σήμερα μπορεί να δει κανείς εγκαταλελειμμένες μυλόπετρες διαφόρων διαστάσεων. Αν κρίνουμε από τις διαστάσεις των λατομικών μετώπων, και τον όγκο των εξορυχθέντων υλικών, τότε συμπεραίνουμε ότι λαξεύτηκαν αρκετές χιλιάδες μυλόπετρες διαφόρων διαστάσεων. Με βάση τα στοιχεία που σώζονται μέχρι σήμερα η λάξευση γινόταν στο μέτωπο του λατομείου και εν συνεχεία γινόταν η αποκόλληση και η μεταφορά δια μέσου ειδικά διαμορφωμένων αυλακών στην πλατεία φόρτωσης. Η τελευταία βρισκόταν κοντά στην κοίτη του ρέματος. Σώζονται επίσης μέχρι σήμερα και ο καρόδρομος ο οποίος συνέδεε το λατομείο με την αρχαία Εγνατία 500 μέτρα βορειότερα του λατομείου. Με βάση τον όγκο της εκμετάλλευσης, τη γεωγραφική θέση του λατομείου (πλησίον της Εγνατίας και 3,5 χλμ. βόρεια της θάλασσας), πιστεύεται ότι αυτό αποτέλεσε σημαντικό κέντρο εξόρυξης και εξαγωγής της μυλόπετρας. Το μέγεθος αυτής της δραστηριότητας αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης αρχαιολογικής μελέτης. Παραμένει επίσης άγνωστη η αρχική διάνοιξη του λατομείου. Πιστεύεται όμως με βάση μαρτυρίες των ντόπιων κατοίκων ότι αυτό έγινε στα βάθη των αιώνων χωρίς να αποκλείεται και η προχριστιανική περίοδος. Η δραστηριότητα του λατομείου σταμάτησε πρόσφατα στα προπολεμικά χρόνια. Αντίστοιχο λατομείο σε ανάλογη πρώτη ύλη βρίσκεται στα Πετρωτά του Ν. Εβρου όπου έγινε αξιόλογη προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του. Από όσα εκθέσαμε παραπάνω είναι φανερό ότι το αρχαίο λατομείο εξόρυξης μυλόπετρας στα Πετρωτά αποτελεί ένα φυσικό και "τεχνολογικό" μνημείο ανεκτίμητης αξίας τόσο Εθνικού όσο και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, το οποίο θα πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί. Η μελέτη αυτή πιστεύεται ότι θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Κοσιάρης Γ., & Μιχαήλ Κ. (2004). ΟΙ ΜΥΛΟΠΕΤΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΤΩΝ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 36(3), 1112–1119. https://doi.org/10.12681/bgsg.16452
- Ενότητα
- Γεωαρχαιολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.