ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΥΡΗΝΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΠΥΡΗΝΕΣ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Β. ΕΛΛΑΔΑ
Περίληψη
Στην εργασία αυτή περιγράφονται οι διάφορες μέθοδοι ετταναττροσανατολισμού πυρήνων γεωτρήσεων που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Όπως είναι γνωστό, για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τη μελέτη των πυρήνων γεωτρήσεων σχετικά με τις διευθύνσεις των ιζηματογενών δομών, τη διαπερατότητα των σχηματισμών και την ανισοτροπία, είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε όλα τα κομμάτια του πυρήνα στην αρχική τους θέση (in situ) σε σχέση με το Βορρά και το κατακόρυφο επίπεδο (επαναπροσανατολισμός πυρήνων). Ιδιαίτερα αναπτύσσεται η παλαιομαγνητική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί τις συνιστώσες της μαγνήτισης των πετρωμάτων (κυρίως την ιξώδη μαγνήτιση) για να προσδιορίσει τη διεύθυνση τους ως προς το Βορρά, δηλαδή να επαναπροσανατολίσει την τιμή της απόκλισης D. Επίσης περιγράφεται αναλυτικά και η μέθοδος της ανισοτροπίας με την οποία είναι δυνατόν να καθοριστεί η προτιμητέα κατεύθυνση των κόκκων ενός πετρώματος και να διορθωθεί έτσι η τιμή της έγκλισης Ι. Τέλος εφαρμόζονται οι δύο τελευταίες μέθοδοι σε μη προσανατολισμένα δείγματα πυρήνων ιζημάτων από γεωτρήσεις στην Β. Ελλάδα και φαίνεται η σημαντική συνεισφορά των μεθόδων αυτών στην παλαιομαγνητική έρευνα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Αηδονά Ε., Κοντοπούλου Δ., & Scholger, R. (2004). ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΥΡΗΝΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΠΥΡΗΝΕΣ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Β. ΕΛΛΑΔΑ. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 36(3), 1194–1203. https://doi.org/10.12681/bgsg.16462
- Ενότητα
- Γεωφυσική
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.