Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΛΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑΧΘΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΕΩΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ


Δημοσιευμένα: Jan 1, 2004
Δ. Βρυνιώτης
Κ. Παπαδοπούλου
Περίληψη

Η περιοχή έρευνας, που αποτελείται από την πεδινή έκταση στα βόρεια του Αμβρακικού κόλπου, παρουσιάζει υψηλές μέχρι πολύ υψηλές τιμές των ιχνοστοιχείων Ni και Cr στο έδαφος. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Άρτας, βόρεια της λιμνοθάλασσας Ροδιάς και των εκβολών του Αράχθου έχουμε πολύ υψηλές τιμές των Ni και Cr, με ταυτόχρονη ταύτιση σχεδόν των τριών τους ανωτέρων κλάσεων από 152-254 ppm για το Ni και από 111-186 ppm για το Cr. Στην ευρύτερη, αυτού του τριγώνου, περιοχή έχουμε επίσης υψηλές τιμές των Ni και Cr. Οι αυξημένες τιμές των ιχνοστοιχείων αυτών οφείλονται στα υλικά αποσάθρωσης που μεταφέρει ο ποταμός Άραχθος από τα βόρεια και βορειοανατολικά της ευρύτερης περιοχής, όπου και το οφιολιθικό σύμπλεγμα της Πίνδου. Ο ποταμός Λούρος δυτικότερα διασχίζει ασβεστολιθικά κυρίως πετρώματα, χωρίς να μεταφέρει υλικά αποσάθρωσης υπερβασικών πετρωμάτων και είναι πολύ μικρότερης δυναμικότητας σε παροχές νερού και μεταφοράς στερεών υλικών. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα καταλήξαμε στις διαπιστώσεις: α) Τα νεώτερα επιφανειακά ιζήματα της πεδινής έκτασης μεταξύ Άρτας, βόρεια της Ροδιάς και των σημερινών εκβολών του Αράχθου, αποτελούν αποθέσεις αποκλειστικά του Αράχθου μετά την απόσχιση του από το Λούρο με τον οποίο είχαν πρίν κοινές εκβολές, β) Στην ευρύτερη, της παραπάνω, περιοχή και ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια έχουμε παλιότερες αποθέσεις του Αράχθου σε από κοινού με τον Λούρο ροή και κοινές εκβολές, γ) Η συνεισφορά του Λούρου στα ιζήματα της πεδινής έκτασης είναι μικρή και περιορίζεται κυρίως στη στενή λωρίδα εκατέρωθεν της σημερινής κοίτης του και στα ανατολικά των εκβολών του σε μικρή έκταση.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Γεωχημεία
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Aubouin, J., 1959. Contribution a l'étude géologique de la Greece septentrionale: Les confins de l'Epire et de la Thessalie. Ann.Geol. d. Pays Hell. X, 1-525.
Bornovas, G.. 1960. Observations nouvelles sur la geologie des zones preapulienne et ionienne (Grece occidentale). Paris, B. S. G. F. (7) II, 410-414.
Bousquet, B., 1976. La Grece occidentale. Interpretation qeomorpholoqique de l'Epire, de l'Acarnanie et des iles ioniennes. These, Univ. de Paris IV.
Βρυνιώτης, Δ., 2001. Εδαφογεωχημική έρευνα δελταϊκών αποθέσεων Λουρου-Αράχθου σε συνδυασμό με υδρογεωχημικά στοιχεία. Μελέτη Ι.Γ.Μ.Ε., Αθήνα, 86 σελ.
Ε.Κ.Θ.Ε., 1989. Ωκεανογραφική μελέτη Αμβρακικού κόλπου. Τόμος 2.1., Αθήνα.
Ι.Γ.Μ.Ε., 1983. Γεωλογικός χάρτης Ελλάδας. Κλίμακα 1:500.000. Έκδοση Ι.Γ.Μ.Ε., Αθήνα.
Kabata-Pendias, Α. and Pendias, Η., 1984. Trace elements in soils and plants. CRC Press. Florida, 315 pp.
Levinson, A.A., 1974. Introduction to exploration geochemistry. Applied Publishing Ltd., Illionois, USA, 614 pp.
Μαράτος, Γ., 1972. Γεωλογία της Ελλάδος. Έκδοση ΓΕ. ΜΕΛ. ΕΡ., Αθήνα.
Μερτζάνης, Α., 1992. Γεωμορφολογική εξέλιξη του Αμβρακικού κόλπου. Διδακτορική διατριβή. Παμεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα.
Μττόλτσης, Θ., 1986. Συμβολή στη μελέτη του υδατικού ισοδυνάμου των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων της περιοχής Ηπείρου. Διδακτορική διατριβή.Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα.
Rose, Α., Hawkes, Η., Webb, J., 1979. Geochemistry in mineral exploration. Academic Press, London, 657σελ.
Sposito, G., 1983. The chemical forms of trace metals in soils. In applied environmental geochemistry. In: I. Thornton (editor), Applied Environmental Geochemistry. Academic Press, London, 123-170