ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥ ΛΙΘΟΛΟΠΑΣ


Δημοσιευμένα: Jan 1, 2004
Β. Περδικάτσης
Ε. Μανούτσογλου
Ν. Σπάρταλη
Δ. Μωραϊτης
Δ. Πεντάρη
Περίληψη

Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων (κατσίγαρος) αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τις χώρες παραγωγής ελαιόλαδου. Αποτελεσματική και συνολική λύση του προβλήματος δεν έχει βρεθεί και ένας από τους τρόπους «διαχείρισης» των φυτικών αυτών υγρών που έχει καθιερωθεί την τελευταία δεκαπενταετία στην Κρήτη, είναι η απ' ευθείας διοχέτευση τους σε εξατμισοδεξαμενές. Στην παρούσα εργασία μελετάται η σχέση προσρόφησης εν διαλύσει οργανικών ρύπων του κατσίγαρου (φαινολών) με πετρώματα διαφόρου λιθολογίας και ορυκτολογικής σύστασης, καθώς και η επίδραση του αποβλήτου αυτού στα πετρώματα. Χρησιμοποιήθηκαν τρεις κατηγορίες πετρωμάτων/εδαφών που πάρθηκαν από τρεις διαφορετικές λιθολογικά περιοχές της Κρήτης, μάργες-μαργαϊκοί ασβεστόλιθοι του Νεογενούς από την περιοχή του Πλάτανου/Κισσάμου (PLA), σχιστολιθική σειρά από την περιοχή της Σαρακίνας/Σελίνου (SAR) και εναλλαγές μαργών-διατομιτικών μαργών του Νεογενούς από τις Βασιλειές/Ηράκλειο (VAS). Από τη μελέτη της επίδρασης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων σε εδάφη διαφόρου λιθολογίας, προκύπτει ότι: Ο κατσίγαρος επηρεάζει σημαντικά ιδιότητες των εδαφών, όπως το pH και την ηλεκτρική αγωγιμότητα. Πετρώματα που περιέχουν ιλλίτη εμφανίζουν σημαντική προσροφητική ικανότητα έναντι των φαινολών που περιέχει ο κατσίγαρος. Ανάλογα συμβαίνει και με πετρώματα που περιέχουν υλικά με μεγάλη ειδική επιφάνεια όπως είναι οι διατομίτες. Τη μικρότερη προσροφητική ικανότητα παρουσιάζουν τα όξινα πετρώματα της σχιστολιθικής σειράς, με απουσία ασβεστίτη και την παρουσία σερικίτη. Τα υγρά απόβλητα ελαιουργείων, διαλυτοποιούν τον ασβεστίτη που περιέχουν τα πετρώματα, καθώς και ορυκτά του σιδήρου, όπως ο αιματίτης και ο γκαιτίτης, αυξάνοντας αντίστοιχα την περιεκτικότητα CaO και Fe2Û3 στο διάλυμα.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Περιβαλλοντική Γεωλογία
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Βορεάδου Α, 1993 Υγρά απόβλητα ελαιουργείων-επιπτώσεις στα φυσικά υδάτινα οικοσυστήματα της Κρήτης. Πρακτικά Διημερίδας για τη Διαχείριση Αποβλήτων των Ελαιουργείων Σητεία, σελ.8-14
Βουτυράκης Ε. 2003 Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ελαιουργείων, web page httpJ/www.patris. gr/articles 16/12/2003
ΙΙΓΜΕ (1983): Γεωλογικός χάρτης της Ελλάδας, κλίμακα 1:500.000, Αθήνα
Μπαλατσούρας Γ. 1997 Το Ελαιόλαδο Αθήνα Κεφάλαιο 13 σελ. 595
Σαββίδης Γ. 1994 Απόβλητα ελαιουργείων και υδατοκαλλιέργειες. Πρακτικά Διημερίδας για τη Διαχείριση Αποβλήτων των Ελαιουργείων Σητεία 42-46
Cabrera F. 1996 Land Treatment of Olive Oil Mill Wastewater. International Biodeterioration & Biodegradation 215-225
GendebienA. 2001 European Communities Survey of Wastes Spread on Land- Final Report Luxembourg Office of the Official Publication of the European Communities, 34-35
Gutfinger T. 1981 Polyphenols in olive oils J. Am. Chem. Soc, 58, 966-8
Fiestas Ros De Ursinos J . , Lopez Camino J. 1994 Evaluacion de la experiencia de las plantas prototipo de depuracion de alpechines en la cuenca del rio Guadalquivir. Πρακτικά Διημερίδας για τη Διαχείριση Αποβλήτων των Ελαιουργείων Σητεία 102-124
Paredes Μ. J., Moreno Ε., Ramos-Cormenzana Α. and Martinaz J. 1987 Characteristics of soil after pollution with wastewater from olive oil extraction plants. Chemosphere, 16,7,1557-1564
Ramos-Cormenzana A. , Juarez-Jimenez B. & Garcia-Pareja M.P. 1996 Antimicrobial Activity of Olive Mill Wastewater (Alpechin) and Biotransformed Olive Oil Mill Wastewater. International Biodeterioration & Biodegradation 283-290
Ryan D & Robards K. 1998 Phenolic compounds in olives. Analyst, 123, 31R-44R
Sierra J. , Marti E. , Montserrat G. , Cruanas R. , Garau M.A. 2001 Characterisation and evolution of a soil affected by olive oil mill wastewater disposal. The Science of a Total Environment, 279, 207-214
Tardioli S. , Bannet E. , Santori E. 1997 Species-specific selection on soil fungal population after olive mill wastewater treatment. Chemosphere, 32, 2329-2336
Tsimidou M. , Papadopoulos G. , Boskou D. 1992 Phenolic compounds and stability of virgin olive oil- Part I. Food Chemistry 45, 141 -144
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)