Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ TOY ΦΛΥΣΧΗ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΖΩΝΗΣ ΕΠΩΘΗΣΗΣ. ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ.

Περίληψη
Το έργο της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, περιλαμβάνει την κατασκευή διαδοχικών ταμιευτήρων (Μεσοχώρας και Συκιάς) καθώς και την διάνοιξη σήραγγας εκτροπής ωφέλιμης διαμέτρου 6μ & μήκους 17.400μ, για την διοχέτευση του νερού προς τον Θεσαλλικό κάμπο. Η περιοχή ανάπτυξης των έργων ανήκει γεωμορφολογικά στον ορεινό όγκο της Πίνδου, τα πετρώματα δε που συνιστούν την περιοχή ανήκουν στην ομώνυμη γεωλογική ζώνη. Στο δυτικό τμήμα της ζώνης Πίνδου στην περιοχή Μουζακίου - Δρακότρυπας ασβεστόλιθοι, ραδιολαρίτες (Ιουρασικού) και στρώματα μετάβασης (εναλλαγές ιλυολίθων ασβεστόλιθων) βρίσκονται επωθημένα πάνω σε ιλυολίθους και ψαμμίτες της ακολουθίας του φλύσχη της Πίνδου (Τριτογενές).
Στην επιφάνεια το επίπεδο κίνησης πάνω στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επώθηση των σχηματισμών ορίζεται σαφώς παρουσιάζοντας συγκεκριμένη γεωμετρία. Στους ιλυολίθους και ψαμμίτες του φλύσχη, ζώνες έντονης διάτμησης και κίνησης οριοθετούν την ζώνη επώθησης. Οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας διαμέσου των ασβεστολιθικών και κερατολιθικών πετρωμάτων εκτελέσθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Κατά την πρόοδο και μετάβαση στους σχηματισμούς του φλύσχη υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού διάνοιξης. Αυτή μερικά αποδίδεται στην σύσταση και δομή του σχηματισμού, του οποίου οι συχνές και μικρού πάχους πετρογραφικές εναλλαγές καθώς και η διαμπερής ανάπτυξη ζωνών διάτμησης ταπείνωνε την ικανότητα αυτοϋποστήριξης για σύντομο διάστημα. Μετά την εγκατάσταση των βαρύτερων μέτρων υποστήριξης που προβλεπόταν, ξεκίνησε η ενόργανη παρακολούθηση της συμπεριφοράς της βραχόμαζας στην περιοχή που αναπτύσσονταν η ζώνη εσωτερικής επώθησης.
Η ανάλυση και επεξεργασία των σχετικών καμπύλων έδειξε ότι η βραχομάζα παρέμενε σε δυναμικά ενεργή κατάσταση, περιμετρικά της εκσκαφής. Τέσσερεις μήνες μετά την εκσκαφή, η δυναμική που ασκούσε η βραχόμαζα αθροιστικά ξεπέρασε το όριο υποστήριξης των μέτρων υποστήριξης, προκαλόντας βλάβες σε αυτά. Στην παρούσα εργασία περιγράφουμε τις συνθήκες διάνοιξης της σήραγγας, τα χαρακτηριστικά των γεωλογικών σχηματισμών και τη συμπεριφορά τους όπως ερμηνεύεται απο την ενόργανη παρακολούθηση, γύρω απο τη ζώνη επώθησης. Περιγράφονται οι βλάβες που προκλήθηκαν απο τη σύγκλιση της διατομής και ο τρόπος αποκατάστασης τους.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Σφέικος A. Ν., & Μαρίνος Π. Γ. (2004). Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ TOY ΦΛΥΣΧΗ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΖΩΝΗΣ ΕΠΩΘΗΣΗΣ. ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 36(4), 1843–1852. https://doi.org/10.12681/bgsg.16658
- Ενότητα
- Engineering Geology, Hydrogeology, Urban Geology

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.