MAGMA INTRUSION IN 'PROTO-CALDERA CALDERA' SYSTEMS: EXAMPLE FROM THE NISYROS VOLCANO
Περίληψη
Στην αμοιβαία σχέση ηφαιστειότητας και τεκτονικής έχει εστιαστεί η προσοχή των ερευνητών την τελευταία δεκαετία λόγω του αυξανομένου όγκου ηφαιστειοτεκτονικών εργασιών και εφαρμογής τεχνικών τηλεπισκόπησης και στα δύο αυτά πεδία της γεωλογικής έρευνας. Τα ηφαίστεια εξαρτώνται από τεκτονικά φαινόμενα όπως είναι τα ρήγματα για την θέση τους, την ^τουργία τους και από το πετροτεκτονικό περιβάλλον για την χημεία των μαγμάτων τους. Τα ρήγματα παρέχουν το 'υδραυλικό σύστημα ' για την άνοδο του μάγματος και ως εκ τούτου η θέση και η χωρική κατανομή των ηφαιστείων εξαρτάται από την τεκτονική δομή μιας περιοχής. Από την άλλη πλευρά, τα ηφαίστεια τοπικά εντυπώνουν τα δικά τους ηφαιστειοτεκτονικά στοιχεία σε μία περιοχή όπως τα ακτινωτά και τα δακτυλοειδή ρήγματα που προκύπτουν από κύκλους επανατροφοδοσίας με μάγμα (διαστολής) και εκκένωσης (συστολής) των μαγματικών θαλάμων. Με αυτή την προοπτική επανεξετάστηκε το πιο ανατολικό άκρο του Τόξου του Αιγαίου, τα κύρια πρόδρομα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας που διεξάγουμε στην περιοχή χρησιμοποιώντας συνδυασμό μεθόδων πεδίου και τηλεπισκόπησης, δείχνουν ότι η ηφαιστειότητα στην Κω και στην απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας από την εποχή του Μειόκαινου επικεντρώνεται στα ρήγματα που ορίζουν το βόρειο όριο του Graben της Datca. Ο γεωμετρικός τόπος των ηφαιστειακών πόρων και καλδερών στην περιοχή της Κω-Νισύρου ορίζεται από μια μεγάλη τεκτονική γραμμή, την γραμμή 'Κω-Νίσυρος-Τήλος' με κατεύθυνση γύρω στα Β320° και τις τομές αυτής της γραμμής με Β50°Α, Β30°Α and Β20°Δ κατευθυνόμενα ρήγματα. Η αρχιτεκτονική του καλά διατηρημένου ηφαιστειακού οικοδομήματος της Νισύρου έχει σημαντικά επηρεαστείαπό την ηφαιστειοτεκτονική 'trap-door' μιας μεγάλης ηφαιστειακής υποδομής της περιοχής, της καλδέρας της Κω.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Zouzias, D., & St. Seymour, K. (2007). MAGMA INTRUSION IN ’PROTO-CALDERA CALDERA’ SYSTEMS: EXAMPLE FROM THE NISYROS VOLCANO. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(1), 512–522. https://doi.org/10.12681/bgsg.16660
- Ενότητα
- Tectonic- Dynamic- Applied Geology
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.