PRELIMINARY RESULTS UPON CRYSTALLIZATION OF THE CALCITE-SPHEROCOBALTITE SOLID SOLUTION
Περίληψη
Η μελέτη του στερεού διαλύματος (Σ.Δ.) ασβεστίτη-σφαφοκοβαλτίτη [(Ca,Co)C03] πραγματοποιήθηκε στους 25 °C μέσω πειραμάτων (ι) χημικής καθίζησης από υπέρκορα υδατικά διαλύματα και (ii) κρυστάλωσης σε gel πυριτίου, με κύριο σκοπό να εξεταστούν οι θερμοδυναμικές ιδιότητες καθώς επίσης και η κρυστάλλωση του συστήματος στη παραπάνω θερμοκρασία. Για συστάσεις του Σ.Δ. κοντά στο ακραίο μέλος του ασβεστίτη οι παράμετροι και ο όγκος (Vceu) της μοναδιαίας κυψελίδας υπολογίστηκαν, ενώ κοντά στο ακραίο μέλος του σφαιροκοβαλτίτη η ανάπτυξη μιας φάσης χαμηλής κρυσταλλικότητας με σύσταση CoCOynH20 απέτρεψε τους παραπάνω υπολογισμούς. Επιπλέον, το γεγονός οτι οι πειραματικές τιμές των Vceu βρίσκονται πάνω από την ευθεία που ενώνει τις αντίστοιχες θεωρητικές τιμές των ακραίων μελών, υποδηλώνει πλεόνασμα ελεύθερου όγκου ανάμειξης (VE) και συνεπώς ένα μή ιδανικό Σ.Δ.. Η κρυστάλλωση σε gel πυριτίου έδειξε ότι το κοβάλτιο συμμετέχει σε μικρό βαθμό στη σύσταση των σχηματισθέντων κρυστάλλων ενώ το μοριακό κλάσμα του σφαιροκοβαλτίτη (XCoC03) δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση την τιμή 0.2. Τέλος, οι σχηματισθέντες κρύσταλλοι επιδεικνύουν μεγάλη ποικιλία μορφών ως συνάρτηση της συγκέντρωσης των υδατικών διαλυμάτων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Katsikopoulos, D., Gonzälez-Fernändez, A., & Prieto, M. (2007). PRELIMINARY RESULTS UPON CRYSTALLIZATION OF THE CALCITE-SPHEROCOBALTITE SOLID SOLUTION. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(2), 829–838. https://doi.org/10.12681/bgsg.16725
- Ενότητα
- Ορυκτολογία-Πετρολογία-Γεωχημεία-Οικονομική Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.