HERMIONE, EVOLUTION OF ATe-BEARING EPITHERMAL MINERALIZATION, ARGOLIS, HELLAS
Περίληψη
Τα κοιτάσματα Cu-Te σιδηροπυρίτη της Ερμιόνης, Αργολίδας φιλοξενούνται σε οφιόλιθους Μειοκαινικής ηλικίας. Οι οφιόλιθοι υπόκεινται σε έναν άργιλο-ψαμμιτικό σχηματισμό με ενδιαστρώσεις ασβεστόλιθων και μαγγανιούχων ιζημάτων. Τα κοιτάσματα εμφανίζονται ως φακοειδή ή στρωματόμορφα σώματα ή ως φλέβες. Τα εν λόγω κοιτάσματα σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα σε τάφρο ηφαιστειακού τόξου στα περιθώρια μιας παλαιό-ηπείρου. Στους οφιόλιθους διεισδύουν χαλαζιακές αριστερόστροφες φλέβες με Β- έως ΒΒΑ-κατευθύνσεις που πληρώνονται με γαλακτόχρωμο χαλαζία-σιδηροπυρίτη-ασβεστίτη. Τις χαλαζιακές φλέβες συνοδεύουν ζώνες εξαλλοίωσης από γαλακτόχρωμο χαλαζία-ασβεστίτη, αλβίτη-σερικίτη-χλωρίτη, και χαλκηδόνιο-επίδοτο-αργιλικά ορυκτά. Η Te- μεταλλοφορία αναπτύσσεται σε δύο ακόλουθα στάδια που χαρακτηρίζονται από τις παραγενέσεις:σιδηροπυρίτης-(μαγνητοπυρίτης)-μαγνητίτης-χαλκοπυρίτης-σφαλερίτης (Στάδιο Ι) και γαληνίτης-σφαλερίτης-φρεϊβεργίτης-μαρκασίτης-χαλκοσύνης (Στάδιο II). Η εφαρμογή του γεωθερμομέτρου κοβαλτιούχου σιδηροπυρίτη-χαλκοπυρίτη καθόρισε δύο θερμοκρασιακά πεδία εξισορρόπησης της μεταλλοφορίας στους 220°-250°C (Στάδιο Ι) και 120°-195°C (Στάδιο II) (Skounakis andSovatzoglou-Skounaki, 1981). Οι υπολογιζόμενες ισοτοπικές τιμές δ Ο και ÖD στους 200° και 250°C υποδεικνύουν μαγματική προέλευση του μεταλλοφόρου ρευστού. Οι υπολογιζόμενες τιμές ÔÎ4SH2S αποκαλύπτουν μαγματική πηγή για το θείο, με μικρή συνεισφορά από τα υποθαλάσσια ιζήματα που καλύπτουν τους οφιόλιθους, ενώ το τελλούριο προτείνεται ότι προέρχεται από βασική-υπερβασική μαγματική πηγή.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Tombros, S., & St. Seymour, K. (2007). HERMIONE, EVOLUTION OF ATe-BEARING EPITHERMAL MINERALIZATION, ARGOLIS, HELLAS. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 40(2), 996–1008. https://doi.org/10.12681/bgsg.16782
- Ενότητα
- Ορυκτολογία-Πετρολογία-Γεωχημεία-Οικονομική Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.