Παλαιοοικολογικές παρατηρήσεις στους κοραλλιογενείς υφάλους του ανωτέρου Τορτονίου μεταξύ των επαρχιών Βιάννου και Ιεράπετρας (ΝΑ Κρήτη)
Περίληψη
Στην εργασία αυτή μελετώνται η πανίδα και η χλωρίδα της ιζηματογενούς Λεκάνης στο ΝΑ τμήμα της νήσου Κρήτης, που οριοθετείται από τα χωριά: Συκολόγος, Τέρτσα, Λουτράκι, Ρίζα, Γδόχια, Μουρνιές και Μύρτος επιφάνειας περίπου 30 km2 (πλάτος 3 km και μήκος 10 km). Οι απολιθωματοφόρες θέσεις βρίσκονται κύρια στα χωριά : Γδόχια, Μουρνιές και Μύρτος. Προσδιορίστηκαν 154 γένη και είδη (83 Τρηματοφόρα, 19 Δίθυρα, 24 Γαστερόποδα, 13 Ανθόζωα, 6 Βρυόζωα, 1 Σκαφόποδο, 3 Εχινοειδή, 2 Σκώληκες, Οστρακώδη, Ακτινόζωα, 2 Φύκη και Σειρήνια. Οι στρωματογραφικές εξαπλώσεις των Τρηματοφόρων: Coryphostoma digitalis (Ακουϊτάνιο-Τορτόνιο), Orbulina suturalis (Λάγγιο-σήμερα, με αφθονία κατά το Σερραβάλιο-Τορτόνιο), Uvigerina strìatissima (Λάγγιο- Τορτόνιο), αριστερόστροφες μορφές Neogloboquatrina acostaensis, Bolivina reticulata (Ολιγόκαινο-Τορτόνιο), Gyroidinoides altiformis (Ακουϊτάνιο -Τορτόνιο), Spiroplectammina cannata (Ολιγόκαινο -Τορτόνιο), Globigerìnoides conglobatus (Α.Μειόκαινο-σήμερα) ως και η παρουσία του Gl.obliquus extremus (ζώνη με G.numerosa) δίνουν ηλικία Α. Τορτονίου και ότι υπήρχαν στη περιοχή μικροατόλλες και ύφαλοι (patch reefs).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
MARCOPOULOU - DIACANTONI, A. (2018). Παλαιοοικολογικές παρατηρήσεις στους κοραλλιογενείς υφάλους του ανωτέρου Τορτονίου μεταξύ των επαρχιών Βιάννου και Ιεράπετρας (ΝΑ Κρήτη). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 34(2), 495–502. https://doi.org/10.12681/bgsg.16979
- Ενότητα
- Παλαιοντολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.