Βολφραμίτης-αντιμονίτης Ριζανών Λαχανά Νομού Κιλκίς. Δυνατότητα χρήσης τους ως ευτηκτικών στην Παρασκευή τσιμέντου
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία μελετάται η δυνατότητα χρήσης βολφραμίτη και αντιμονίτη από την περιοχή Ριζανών Λαχανά στην παραγωγή κλίνκερ με στόχο τη μείωση της ενεργειακής απαίτησης κατά την έψηση. Το παραπάνω μετάλλευμα αντιπροσωπεύει ένα από τους χαρακτηριστικούς τύπους μικτών κοιτασμάτων Sb-W. Το μετάλλευμα του Sb γενικά εμφανίζεται πιο συμπαγές και σε σημαντικότερα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το μετάλλευμα W. Τόσο ο αντιμονίτης, αλλά κυρίως ο βολφραμίτης έχουν οξειδωθεί μερικώς, με αποτέλεσμα την μετακίνηση στοιχείων και τον σχηματισμό οξειδίων και άλλων δευτερογενών ορυκτών, που επηρεάζουν την ποιότητα των υλικών ως προς την τελική τους περιεκτικότητα σε W και Sb. Εν τούτοις η οξείδωση των μεταλλευμάτων δεν οδηγεί κατ' ανάγκην σε ακαταλληλότητα χρήση τους ως ευτηκτικό υλικό για την παρασκευή κλίνκερ. Προέκυψε ότι Το φυσικό μίγμα βολφραμίτη-αντιμονίτη και ο αντιμονίτης ευνοούν την έψηση του μίγματος των πρώτων υλών και η θετική αυτή επίδραση αυξάνεται με την αύξηση έως και 2% του ποσοστού συμμετοχής τους. Το μίγμα βολφραμίτη-αντιμονίτη είναι αυτό που παρουσιάζει τη βέλτιστη συμπεριφορά.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ Χ., ΜΠΑΡΛΑΣ Κ., ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ Μ., & ΤΣΙΒΙΛΗΣ Σ. (2001). Βολφραμίτης-αντιμονίτης Ριζανών Λαχανά Νομού Κιλκίς. Δυνατότητα χρήσης τους ως ευτηκτικών στην Παρασκευή τσιμέντου. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 34(3), 827–834. https://doi.org/10.12681/bgsg.17086
- Ενότητα
- Ορυκτολογία και Κρυσταλλογραφία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.