Υποθαλάσσιες γεωλογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Ναυαρίνου, Νότιο Ιόνιο
Περίληψη
Σκοπός της εργασίας είναι η γεωλογική έρευνα του πυθμένα του κόλπου του Ναυαρίνου και της ευρύτερης υποθαλάσσιας περιοχής δυτικά της Σφακτηρίας, με βάση λιθοσεισμικές καταγραφές υψηλής και μέσης διεισδυτικότητας και τριών πυρήνων που λήφθηκαν εκτός του κόλπου. Ο πυθμένας του κόλπου παρουσιάζει γενικά ομαλό ανάγλυφο, ενώ στο βόρειο τμήμα του διαπερνάται από δύο αναδύσεις του υποβάθρου. Στο τμήμα δυτικά της Σφακτηρίας ο πυθμένας παρουσιάζει εντονότερη μορφολογία, ιδιαίτερα μετά το υφαλοόριο που διακρίνεται σε βάθος περίπου 160 μέτρων. Στο κλάσμα της άμμου των πυρήνων κυριαρχεί η βιογενής φάση σε όλα τα δείγματα ενώ η γεωγενής φάση είναι πολύ περιορισμένη. Στις σεισμικές καταγραφές είναι σαφής η παρουσία δύο σεισμικών στρωματογραφικών ενοτήτων, μιας ανώτερης (Α) που είναι το ιζηματογενές κάλυμμα του υποβάθρου και μιας κατώτερης που αντιστοιχεί στο υπόβαθρο (Υ). Εντός της ανώτερης ενότητας διακρίνεται μια σαφής ασυμφωνία που διαχωρίζει δύο υποενότητες ΑΙ και Α2. Συνάγεται ότι η υποενότητα ΑΙ απετέθη κατά την τελευταία επίκληση (οξυγονοισοτοπικό στάδιο 1), ενώ η Α2 κατά τις προηγούμενες επικλήσεις (οξυγονοισοτοπικά στάδια 3 ή 5)και η ασυμφωνία δημιουργήθηκε κατά την τελευταία απόσυρση(στάδιο 2).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΠΕΡΙΣΟΡΑΤΗΣ Κ., ΚΟΝΙΣΠΟΛΙΑΤΗΣ Ν., ΖΗΜΙΑΝΙΤΗΣ Ε., ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Σ., & ΖΑΧΑΡΑΚΗ Π. (2018). Υποθαλάσσιες γεωλογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Ναυαρίνου, Νότιο Ιόνιο. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 34(2), 655–662. https://doi.org/10.12681/bgsg.17125
- Ενότητα
- Θαλάσσια Γεωλογία και Ωκεανογραφία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.