Βιομηχανικές χρήσεις των ανθρακικών πετρωμάτων της νήσου Θάσου (Ελλάς)
Περίληψη
Τα ανθρακικά πετρώματα της Θάσου είναι ολοκρυσταλλικά και παρουσιάζουν σπαριτικό ιστό. Οι δολομίτες έχουν μικρότερο μέγεθος κρυστάλλων (0,7-1,6 mm) από τα ασβεστιτικά μάρμαρα (0,8-2,2 mm). Στους δολομίτες εκτός του ομώνυμου ορυκτού, βρίσκονται ασβεστίτης (1-10%) και ίχνη χαλαζία, αστρίων και μαρμαρυγιών. Στα ασβεστιτικά μάρμαρα εκτός του ασβεστίτη βρίσκονται δολομίτης (2-28%), χαλαζίας (1-28%), μαρμαρυγίες (1-6%) και κατά περίπτωση, άστριοι, αργιλικά ορυκτά και γκαιτίτης. Οι δολομίτες παρουσιάζονται καθαρότεροι όλων των μαρμάρων του νησιού με κυριώτερη ξένη πρόσμιξη το Si02 (<0,88%). Εκτός των διακοσμητικών εφαρμογών τα ασβεστιτικά μάρμαρα της Θάσου είναι κατάλληλα κυρίως για την παραγωγή αδρανών υλικών οποιουδήποτε μεγέθους κόκκων, τσιμέντου και πιθανώς φιαλών, για περιβαλλοντικές χρήσεις και ως βελτιωτικά εδαφών. Τα δολομιτικά μάρμαρα είναι κατάλληλα για την παραγωγή λιπασμάτων και πιθανώς φιαλών, καθώς και ως πληρωτικά ή λευκαντικά υλικά στις βιομηχανίες χάρτου, χρωμάτων και ελαστικών.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΚΑΝΤΗΡΑΝΗΣ Ν., ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΗΣ Α., ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ Α., ΚΑΣΩΛΗ-ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗ Α., & ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ Β. (2001). Βιομηχανικές χρήσεις των ανθρακικών πετρωμάτων της νήσου Θάσου (Ελλάς). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 34(3), 1147–1154. https://doi.org/10.12681/bgsg.17175
- Ενότητα
- Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.