Σεισμοτεκτονικά χαρακτηριστικά Βορείου Αιγαίου
Περίληψη
Η ανάλυση και επεξεργασία των 1135 μικροσεισμών που καταγράφηκαν κατά την περίοδο Μαΐου 1993 -Δεκεμβρίου 1994 έδειξε ότι οι τάφροι του Βορείου Αιγαίου και της Σκύρου οριοθετούν αντίστοιχα την ΒΔ και ΝΑ πλευρά ενός τεκτονικού τεμάχους, σχήματος τραπεζίου με τη μεγάλη βάση, στα ΒΔ. ΒΔ της νήσου Λήμνου, η τάφρος του Βορείου Αιγαίου αλλάζει διεύθυνση και από ΑΒΑ-ΔΝΔ γίνεται ΒΑ-ΝΔ. Το σημείο αυτό λειτουργεί ως άρθρωση εκατέρωθεν της οποίας οι περιοχές διαφοροποιούνται. Στα ΝΔ των τάφρων του Βορείου Αιγαίου και της Σκύρου παρατηρήθηκαν δύο σεισμικά κενά, που φαίνεται να συνδέονται με έναν υπό δημιουργία δίαυλο ΒΔ-ΝΑ διεύθυνσης. Οι δύο νότιοι κλάδοι του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας μελλοντικά θα αποτελέσουν το βόρειο και νότιο περιθώριο της τάφρου της Σκύρου. Η μετανάστευση των σεισμών στο Βόρειο Αιγαίο ακολουθεί μια δεξιόστροφη φορά, ενώ ανατολικά της Χίου, η μετανάστευση είναι αριστερόστροφη.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΜΠΑΡΑΚΟΥ Θ., ΔΕΛΗΜΠΑΣΗΣ Ν., ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Ν., & BAIER Β. (2001). Σεισμοτεκτονικά χαρακτηριστικά Βορείου Αιγαίου. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 34(4), 1449–1456. https://doi.org/10.12681/bgsg.17242
- Ενότητα
- Σεισμολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.