Ο ρόλος των παλιρροϊκών ρευμάτων στη σύγχρονη ιζηματογένεση του Διαύλου Αυλίδας (Νότιος Ευβοϊκός Κόλπος)
Περίληψη
Στον δίαυλο (Λιμένας) της Αυλίδας βρέθηκε ότι τα παλιρροϊκά ρεύματα κατά την φάση της αμπώτιδας είχαν ταχύτητες κοντά στον πυθμένα 11-35 cm/s, οι οποίες του ασκούν διατμητικές τάσεις ικανές αφενός να επαναιωρησουν τα επιφανειακά ιζήματα και αφετέρου να παρεμποδίσουν την τελική τους καθίζηση. Έτσι το αιωρούμενο υλικό (η λεπτόκοκκη φάση) μεταφέρεται από την παλίρροια και όταν τελικά καθιζήσει, στην φάση εξασθένησης των παλιρροϊκών ρευμάτων (αλλαγή φοράς τους) ή μέσω της δημιουργίας συσσωματωμάτων, σχηματίζουν λεπτόκοκκες αποθέσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πυθμένα του διαύλου, ενώ οι σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις λεπτόκκοκης άμμου (10-40%) στο νότιο τμήμα αποδίδονται στην ύπαρξη των ποταμμοχειμάρων Λήλαντα και μεγάλου Ρέματος.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΠΟΥΛΟΣ Σ. E., ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Π. Γ., ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ Σ. Ν., ΤΣΑΠΑΚΗΣ Ε., & ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ Ε. (2018). Ο ρόλος των παλιρροϊκών ρευμάτων στη σύγχρονη ιζηματογένεση του Διαύλου Αυλίδας (Νότιος Ευβοϊκός Κόλπος). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 34(2), 731–736. https://doi.org/10.12681/bgsg.17350
- Ενότητα
- Ιζηματολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.