ΒΙΟΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΩΝ ΧΑΥΛΙΟΔΟΝΤΩΝ
Περίληψη
Η ευρεία γεωγραφική εξάπλωση των Ελεφάντων στην Ευρασία κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν, καθώς και η γενικά υψηλή συχνότητα διατήρησης και εύρεσης απολιθωμένων λειψάνων τους, καθιστά τα απολιθώματα αυτά χρήσιμα για βιοστρωματογραφικές συσχετίσεις. Μία σχετικά νέα μέθοδος που βοηθά στον προσδιορισμό χαυλιοδόντων είναι η μελέτη της μικροδομής τους, όπως εκφράζεται από τη μορφολογία των γραμμών Seh reger. Οι γραμμές αυτές χαρακτηρίζουν την οδοντίνη των Προβοσκιδωτών και είναι ορατές σε εγκάρσιες τομές ως δεξιόστροφες και αριστερόστροφες σπείρες. Η εφαρμογή της μεθόδου σε μη προσδιορίσιμα δείγματα χαυλιοδόντων μπορεί να οδηγήσει στην απόδοση τους σε κάποιο τάξον και, συνακολούθως, στην άντληση βιοστρωματογραφικών πληροφοριών από αυτά. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται η εφαρμογή της μεθόδου σε δείγματα προερχόμενα από ελληνικές θέσεις, καθώς και τα νέα ταξινομικά και βιοστρωματογραφικά δεδομένα που προκύπτουν από αυτήν.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Αθανασίου Α. (2006). ΒΙΟΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΩΝ ΧΑΥΛΙΟΔΟΝΤΩΝ. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 39(1), 9–16. https://doi.org/10.12681/bgsg.18440
- Ενότητα
- Παλαιοντολογία, Στρωματογραφία και Ιζηματολογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.