Σχετικά με το περιοδικό
Θεματική περιοχή και περιεχόμενο
Το Homo Virtualis είναι ένα διεπιστημονικό περιοδικό, με σύστημα διπλής τυφλής κρίσης και ανοικτής πρόσβασης, για τη δημοσίευση πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών, επιστημονικών κειμένων και θεωρητικών εργασιών σχετικών με τη μεθοδολογία, την επιστημολογία και τη θεωρία στον ευρύτερο τομέα των πολύπλοκων ανθρώπινων συστημάτων, των δυνητικών κοινοτήτων, των ψηφιακών κουλτούρων, των κοινωνικών δικτύων και της ανθρώπινης κοινωνικής συμπεριφοράς σε μεικτά (online / offline) τεχνο-κοινωνικά περιβάλλοντα. Συνδυάζει την ουσιαστική και πρωτότυπη παραγωγή γνώσης με την ανοιχτή πρόσβαση, επικοινωνόντας τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα.
Το επιστημονικό περιοδικό Homo Virtualis επικεντρώνεται στις κοινωνικές και συμπεριφορικές επιστήμες, στις ανθρωπιστικές επιστήμες, στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, μέσα από μια αναστοχαστική και κριτική θεώρηση.
Συγκεκριμένα, το περιοδικό εστιάζει το ενδιαφέρον του στις δυνητικές κοινότητες, τη δυνητοποίηση και τη θεωρία των πολύπλοκων συστημάτων ως νέους τρόπους διεξαγωγής έρευνας και ανάπτυξης θεωρίας, καθώς και ως νέους τρόπους θεώρησης των ατόμων, των κοινωνικών ομάδων, των οργανώσεων, των οικοσυστημάτων και της κοινωνίας. Το Homo Virtualis καλωσορίζει ποιοτικές, ποσοτικές και μεικτές ερευνητικές μελέτες, καθώς και νέες πειραματικές μορφές επικοινωνίας και διαμοιρασμού της έρευνας που συνδυάζουν πολλαπλές τροπικότητες, ψηφιακά τεχνήματα και εικαστική παραγωγή, τηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα αξιολόγησης μέσω ομοτίμων (peer-review). Το περιοδικό ενδιαφέρεται τόσο για θεωρητικά κείμενα, όσο και για πρωτότυπες εμπειρικές έρευνες, αλλά η εστίαση είναι σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις που ενσωματώνουν τη θεωρία, την έρευνα και την πρακτική.
Το Homo Virtualis καλωσορίζει τόσο τους αναγνωρισμένους όσο και νέους ερευνητές. Αποτελεί ένα διεθνές φόρουμ για τους ερευνητές που επιδιώκουν την ανταλλαγή γνώσεων και την κατανόηση της πολυπλοκότητας της κοινωνικής συμπεριφοράς και των νέων μέσων.
Το Homo Virtualis δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο σε δίγλωσση μορφή (αγγλικά / ελληνικά). Τα άρθρα δημοσιεύονται σε κυλιόμενη βάση.
Διαδικασία Ομότιμης Αξιολόγησης
Οι εργασίες που υποβάλλονται κρίνονται σύμφωνα με το "τυφλό" σύστημα αξιολόγησης από δύο κρίτες (blind double peer-review).
Πολιτική ανοικτής πρόσβασης
Το περιοδικό παρέχει άμεση ανοικτή πρόσβαση στα περιεχόμενα του, με βάση την αρχή ότι η ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό έρευνα υποστηρίζει την παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων.
Ηλεκτρονικός Εκδότης
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.
Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.
Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.