Το διπρόσωπο κεφάλι του Ιανού: η κοινωνία πολιτών στην Ελλάδα πριν και μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης
Abstract
Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 η κοινωνία πολιτών δεν αναπτύχθηκε παρά μόνο στον βαθμό που της επέτρεπαν εκατέρωθεν πιέσεις και εξαρτήσεις προερχόμενες από το κράτος και τα πολιτικά κόμματα. Μετά το 1990 με τη σταδιακή απαξίωση της πολιτικής υπήρξε μερική άνθηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, χωρίς όμως να αλλάξει το καθεστώς οικονομικής εξάρτησης τους από το κράτος. Από το 2010 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης παλιότερες και νέες ΜΚΟ δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης δεδομένης της αναδίπλωσης του κράτους πρόνοιας. Στον ίδιο τομέα αναδύθηκαν ανεπίσημα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης προσφέροντας υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης. Η συμμετοχή των πολιτών και η διάθεση εκ μέρους τους χρήματος και χρόνου δεν ήταν μεγάλη, αλλά η ευρεία συμμετοχή σε διαδηλώσεις και κοινωνικά κινήματα την περίοδο 2010-2013 υποδεικνύει την ενδυνάμωση της κοινωνίας πολιτών. Η τάση αύτη ωστόσο συνυπήρξε με την ανάδυση αντιδημοκρατικών μορφών της, δηλαδή άτυπων ρατσιστικών ομάδων καθώς και βίαιων ριζοσπαστικών ομάδων με ανπκοινοβουλευτικό προσανατολισμό. Συμπεραίνεται ότι η κρίση δεν υπήρξε μόνο μια ευκαιρία ενδυνάμωσης της κοινωνίας πολιτών, αλλά και ανάδυσης της σκοτεινής όψης της.
Article Details
- Zitationsvorschlag
-
Σωτηρόπουλος Δ. Α. (2017). Το διπρόσωπο κεφάλι του Ιανού: η κοινωνία πολιτών στην Ελλάδα πριν και μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 42, 11–35. https://doi.org/10.12681/hpsa.14568
- Rubrik
- Αφιέρωμα
Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Nicht-kommerziell - Weitergabe unter gleichen Bedingungen 4.0 International. Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνο με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).