Συγκρουσιακός και εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα της κρίσης
Abstract
Η συσχέτιση των εκλογικών με τους συγκρουσιακούς κύκλους, παρά την αλματώδη ανάπτυξη του πεδίου μελέτης της συλλογικής δράσης και των κοινωνικών κινημάτων, παραμένει σχετικά παραμελημένη στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Στο κείμενό μας επιχειρούμε να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου κύκλου διαμαρτυρίας που ανοίγει στην Ελλάδα από το 2010 και εξής. Προτείνουμε ένα νέο σχήμα κατανόησης της κορύφωσης της διαμαρτυρίας κατά τις κινητοποιήσεις των πλατειών, υποδεικνύοντας μια τετραμερή διαίρεση εντός τους, έναντι άλλων προσεγγίσεων που τείνουν προς μια διχοτομική τους πρόσληψη. Παράλληλα, εντοπίζουμε δύο διακριτές φάσεις του σύγχρονου συγκρουσιακού κύκλου: μια αρχική φάση κορύφωσης, με κυρίαρχη θεματολογία την εναντίωση στα μνημόνια, και μια επόμενη φάση σχετικής κάμψης, με την ανάπτυξη αιτημάτων εστιασμένων σε θέματα δημοκρατίας, αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης, αλλά και εναλλακτικών εγχειρημάτων. Καταληκτικά, υποδεικνύουμε τη στενή σχέση των κύκλων διαμαρτυρίας και των εκλογικών κύκλων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση της αλλαγής των «εκλογικών καθεστώτων» στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για την ανάγνωση των πρόσφατων τάσεων ρευστοποίησης του κομματικού μας συστήματος.
Article Details
- Come citare
-
Σερντεδάκις Ν., & Κουφίδη Μ. (2018). Συγκρουσιακός και εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα της κρίσης. Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 44(1), 7–30. https://doi.org/10.12681/hpsa.15919
- Fascicolo
- V. 44 N. 1 (2018)
- Sezione
- Άρθρα
Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non commerciale - Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνο με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).