Στάσεις και αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τον θεσμό και το πλαίσιο εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας


Δημοσιευμένα: Aug 2, 2023
Λέξεις-κλειδιά:
εκπαιδευτική αξιολόγηση αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας διευθυντής/ντρια σχολικής μονάδας
Βασίλειος Νιτσοτόλης
Περίληψη

Τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα αποτελούν γνωρίσματα της σύγχρονης εκπαίδευσης. Προκειμένου η σύγχρονη κοινωνία να επιτύχει τα παραπάνω και να παρέχει στους πολίτες της την εκπαίδευση που δικαιούνται έχουν αναπτυχθεί διάφορες διαδικασίες. Η σύνδεση αυτών των διαδικασιών με την αξιολόγηση αποτελεί μια διεθνή τάση και ένα εργαλείο ανατροφοδότησης για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχεται. Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι η διερεύνηση των στάσεων, των αντιλήψεων και των πεποιθήσεων των εκπαιδευτικών για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας καθώς και του πλαισίου εφαρμογής της. Tα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της αυτοαξιολόγησης, τον σημαίνοντα ρόλο του/της διευθυντή/ντριας, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των σημαντικών αρνητικών στάσεων τους ως προς τον θεσμό της αξιολόγησης. Η συνεισφορά του παρόντος άρθρου έγκειται στην παρουσίαση τρόπων εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και των προεκτάσεών της.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
EURYDICE (2004) Evaluation of Schools Providing Compulsory Education in Europe. No. D/2004/4008/2. European Commission. Directorate-General for Education and Culture, Brussels, Eurydice European Unit.
Ζαφειρόπουλος, Κ. (2015) Πώς γίνεται μια επιστημονική εργασία; Αθήνα, Εκδόσεις Κριτική.
Καλαϊτζοπούλου, Μ. (2001) Ο εκπαιδευτικός ως στοχαζόμενος επαγγελματίας, Αθήνα, Τυπωθήτω – Γ. Δαρδανός.
Κασσωτάκης, Μ. & Φλουρής, Γ. (2005) Μάθηση και διδασκαλία. Θεωρία πράξη και αξιολόγηση της διδασκαλίας, Αθήνα.
Κατσαρού, Ε., Δεδούλη, Μ. (2008) Επιμόρφωση και Αξιολόγηση στο χώρο της Εκπαίδευσης, Αθήνα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
King, N., & Anderson, N. (2002) Managing innovation and change: A critical guide for organisations (2nd ed.), London, Thomson.
Kotter, J. P. (2012) Leading change, Boston, MA: Harvard Business Review.
Lewin, K., Lippit, R. & White, R. (1939) Patterns of Aggressive Behavior in Experimentaly Created Social Climates, Journal of Social Psychology,10, σ. 269-308.
MacBeath, J. (2001) Η αυτοαξιολόγηση στο σχολείο. Ουτοπία και πράξη (επιμ. – μτφρ. Χρίστος Δούκας και Ζωή Πολυμερόπουλου), Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα.
MacBeath, J., Schratz, M., Meuret, D. & Jacobsen, L. (2005) Η αυτοαξιολόγηση στο ευρωπαϊκό σχολείο. Πώς άλλαξαν όλα (μτφρ. Μαρία Δεληγιάννη), Αθήνα, Μεταίχμιο.
Moorhead, G & Griffin, R. (1989) Organizational behaviour, Boston, Houghton Mifflin Co.
Nevo, D. (2001) School evaluation: Internal or external, studies in Educational Evaluation, 27, 95-106.
Ξωχέλλης, Π. (2006) Ο εκπαιδευτικός στον σύγχρονο κόσμο, Αθήνα, Τυπωθήτω.
Παρασκευόπουλος, Ι (1993) Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας. Τόμος Α & Β, Αθήνα, Βιβλιοπωλείο Γρηγόρη.
Schratz, M. (1997) Initiating change through self –evaluation: Methodological implications for school development, Dundee, CIDREE.
Solomon, J. (ed) (1998) Trends in evaluation of education systems: School (self) evaluation and decentralization, Athens, Pedagogical Institute.
Σολομών, Ι. (επιμ.) (1999) Εσωτερική αξιολόγηση και προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα, Αθήνα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Χατζηγεωργίου, Γ. (2004) Γνώθι το Curriculum, Αθήνα, Ατραπός.