open, digital, online, education, distance education

Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις: Αντιλήψεις μεταπτυχιακών φοιτητών και Καθηγητών – Συμβούλων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η περίπτωση της μεταπτυχιακής Θεματικής Ενότητας «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» του ΕΑΠ.


Δημοσιευμένα: Jan 1, 2010
Λέξεις-κλειδιά:
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις υποστήριξη ‘πρόσωπο με πρόσωπο’ επικοινωνία.
Σοφία Τζουτζά
Περίληψη

Οι Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (Ο.Σ.Σ. ) αποτελούν ουσιώδες στοιχείο της διεργασίας μάθησης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.). Προσφέρουν τη δυνατότητα για “πρόσωπο με πρόσωπο’’  επικοινωνία. Στην εργασία διερευνήσαμε τις αντιλήψεις των μεταπτυχιακών φοιτητών του Ε.Α.Π. και των Καθηγητών-Συμβούλων (ΚΣ) αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία των Ο.Σ.Σ. και την υποστήριξη που προσφέρουν, προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους. Πραγματοποιήθηκε έρευνα ποσοτική και ποιοτική. Χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο και η συνέντευξη.  H έρευνα έδειξε πως η πλειοψηφία των φοιτητών και των ΚΣ εκτιμά θετικά τις Ο.Σ.Σ. και  τη συμβολή τους στην υποστήριξη των σπουδών στο Ε.Α.Π. Και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται τις Ο.Σ.Σ. ως μία εκπαιδευτική διαδικασία όπου ο φοιτητής  θα ενεργοποιηθεί και θα μάθει πώς να λειτουργεί αυτόνομα. Οι φοιτητές επηρεασμένοι από τη συμβατική εκπαίδευση, πρώτιστα, ζητούν από τις Ο.Σ.Σ. ακαδημαϊκή υποστήριξη. Επιπλέον, επιδιώκουν να αναπτύξουν συνεργασία με τον Καθηγητή αλλά και με τους συμφοιτητές τους. Οι ΚΣ με τη σειρά τους επιδιώκουν, κυρίως, να δημιουργήσουν ένα φιλικό κλίμα επικοινωνίας και συνεργασίας κατά τις Ο.Σ.Σ.. Έμφαση, επίσης, δίνουν και στην υποστήριξη των σπουδαστών τους σε ακαδημαϊκά θέματα. Κάποια προβλήματα σημειώθηκαν στην οργάνωση των Ο.Σ.Σ., στην εκπαιδευτική τους διαδικασία και στην επικοινωνία κατά τα διαστήματα ανάμεσα σ’ αυτές. Λύσεις προτείνονται γι’ αυτά.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Μέρος πρώτο / Section 1
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.