Η διαδικασία εκπόνησης Διπλωματικών Εργασιών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Μελέτη περίπτωσης Κλειστής Ομάδας του Facebook
Abstract
Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία για την επιτυχή ολοκλήρωση της οποίας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η υποστήριξη των φοιτητών από τον Καθηγητή-Σύμβουλο (ΚΣ), από τους συμφοιτητές τους και από το ίδιο το Ίδρυμα. Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επικοινωνία που συντελείται μέσω Κλειστών Ομάδων (ΚΟ) που δημιουργούν οι ίδιοι οι φοιτητές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook. Στην παρούσα εργασία διερευνάται η διαδικασία εκπόνησης διπλωματικών εργασιών στο ΕΑΠ, αναλύοντας το περιεχόμενο 9.769 μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν σε αντίστοιχη ΚΟ στο Facebook. Μέσα από την εφαρμογή της θεμελιωμένης θεωρίας προέκυψαν έξι κατηγορίες μηνυμάτων που αφορούν σε τεχνικά, διαδικαστικά, ακαδημαϊκά ζητήματα, σε ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών, έκφραση συναισθημάτων και ανάρτηση υλικού. Αναδεικνύονται, επίσης, οι απαιτούμενες δεξιότητες, οι ανάγκες και οι δυσκολίες των φοιτητών που εκπονούν διπλωματική εργασία στο ΕΑΠ, ενώ αποδεικνύεται ότι η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας συνιστά μια μοναχική πορεία. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, καθίσταται σαφές πως η αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων στην οργάνωση και ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ίδιων των φοιτητών, αλλά και μεταξύ των φοιτητών και των ΚΣ μπορεί να οδηγήσει ιδρύματα, όπως το ΕΑΠ, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών τους.
Article Details
- Come citare
-
- Sezione
- Άρθρα
Questo lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione - Non commerciale - Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).