Ανίχνευση Αλμπίντο Νετρονίων


Published: Feb 25, 2020
Keywords:
Αλμπίντο νετρόνια γωνιακή κατανομή
Θοδωρής Φραγγατζής
Πέτρος Φραγγατζής
Βασιλική Κατάκαλου
Δημήτρης Φραγγατζής
Abstract

Σχεδιάσαμε την πειραματική μας διάταξη στηριζόμενη στον προσφερόμενο εξοπλισμό του CERN. Στόχος αυτής της διάταξης είναι η παραγωγή, ανίχνευση και καταμέτρηση των albedo νετρονίων που παράγονται στην ατμόσφαιρα όταν πρωτόνια κοσμικής ακτινοβολίας φτάνουν σε αυτήν. Θέλουμε να καταμετρήσουμε το πλήθος των νετρονίων που οπισθοσκεδάζονται σε συγκεκριμένες γωνίες ώστε να φτιάξουμε το διάγραμμα της γωνιακής τους κατανομής.
Έχουμε σχεδιάσει μια διάταξη, κατά την οποία μια δέσμη πρωτονίων που πας διατίθεται, συγκρούεται με ατμοσφαιρικό αέρα συγκεκριμένης πίεσης, τέτοιας ώστε να παραχθούν νετρόνια, κάποια από τα οποία θα οπισθοσκεδαστούν. Τα υπόλοιπα θα συγκρουστούν με έναν δεύτερο στόχο από σίδηρο παράγοντας περισσότερα νετρόνια. Ο εντοπισμός των νετρονίων θα γίνει από ανιχνευτές νετρονίων BF3 σε συγκεκριμένες γωνίες. Μπορούμε να τρέξουμε το πρόγραμμα προσομοίωσης Geant4, που θα μας δώσει την παραμετροποίηση του πειράματος.
Η γωνιακή κατανομή, περιμένουμε να είναι συνάρτηση του cos2θ, όπου θ η γωνία σκέδασής τους, σύμφωνα με την εργασία των Hess at al.

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
Most read articles by the same author(s)