Δενδροχρονολόγηση – Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου Λέσβου


Published: Jul 23, 2020
Keywords:
δενδροχρονολόγηση απολιθωμένο δάσος παγκόσμιο γεωπάρκο UNESCO κλιματικές συνθήκες κλιματικό αρχείο
Χρυσάνθη Ευαγγελιδάκη
Ειρήνη Παπαδοπούλου
Βασιλική Δήμητσα
Ερασμία Δήμητσα
Αφροδίτη Ανδριοπούλου
Αριάδνη Καρακίτσου
Ανθή Αποστολίδου
Ελπινίκη Ταστάνη
Abstract

Θέμα της παρούσας εισήγησης είναι η εφαρμογή της τεχνικής της δενδροχρονολόγησης τόσο σε σύγχρονα δείγματα όσο και σε δείγματα απολιθωμένων κορμών δένδρων προερχόμενων από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου. Μέσα από μια διεπιστημονική συνεργασία και κατόπιν μελέτης και μετρήσεων επί των δειγμάτων επιχειρήθηκε η ανασύσταση κλιματικών συνθηκών και η δημιουργία κλιματικού αρχείου των περιοχών από τις οποίες προέρχονταν τα δείγματά μας. Ειδικότερα, ασχοληθήκαμε με τη μέτρηση πάχους των δακτυλίων από σύγχρονα δείγματα προερχόμενα από περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να προσδιορίσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης και διαμόρφωσης των εν λόγω δακτυλίων και να ταυτοποιήσουμε την προέλευσή τους. Παράλληλα, μελετήσαμε ψηφιακά δείγματα κορμών προερχόμενων από δασικές περιοχές των ΗΠΑ με σκοπό να συγκριθούν τα κλιματικά δεδομένα και να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς και ψηφιοποιημένα δείγματα από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου – το οποίο εντάσσεται στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – με σκοπό τον έλεγχο των κλιματικών συνθηκών κατά την εποχή της απολίθωσης.

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Αξιώτης Μάκης, (1991). «Τα φυτά της Λέσβου, μέσα από τη γλώσσα του λαού της. (Επιστημονικές και δημώδεις ονομασίες)», Λεσβιακά ΙΓ, (Μυτιλήνη), σ. 5-18.
Αποστολίδου Α. (2017). Δακτύλιοι των δένδρων. Οι μάρτυρες της Κλιματικής Ιστορίας της Γης, Περισκόπιο της Επιστήμης, Τεύχος 426, Αθήνα
Θεοφιλίδη Χ. (1987). Διαθεματική Προσέγγιση της Διδασκαλίας, αυτοέκδοση, Λευκωσία
Κούσουλας Φ. (2004). Σχεδιασμός και Εφαρμογή Διαθεματικής Διδασκαλίας, εκδ. Ατραπός, Αθήνα.
Ματσαγγούρας Η. (2002). Η διαθεματικότητα στη Σχολική Γνώση, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Απολιθωμένο δάσος Λέσβου, (Ευάγγελος Βενιτζέλος, Νίκος Ζούρος κείμ., Νίκος Ζούρος επιστημ. επιμ.), Αθήνα χ. χ. : Τοπίο.
Χουτζαίος Γεώργιος, (1981). «Συμβολή στη μελέτη του κλίματος της νήσου Λέσβου», Μυτιλήνη Α, (Μυτιλήνη), σ. 81-124.
Most read articles by the same author(s)